”Meillä on kolme erilaista koulupukua eri viikonpäiville”

Senate Makhoali istuutuu yhdelle tuoleista rehtorin toimistossa. Hän on 12-vuotias ja käy Hoohlon peruskoulua Lesothon pääkaupungissa Maserussa. Huoneessa on tukahduttavan kuuma, ja Senate on ottanut ystävänsä mukaan.

He ovat samalla luokalla noin 50 muun oppilaan kanssa.

Perheeni asuu Maserun laitamilla, joten kuljen koulumatkan koulutaksilla. Matka kestää noin puoli tuntia. Koulupäivä alkaa puoli seitsemältä ja jatkuu kahteen saakka iltapäivällä, Senate kertoo.

Lesothossa peruskoulu on ilmainen, mutta koulukirjojen toimitus viivästyy usein, joten oppilaiden on ostettava kirjansa itse.

Senatella on joka päivä koulussa mukanaan eväsrasia, jossa on tavallisesti voileipä ja leikkeleitä. Aamiaisen ja päivällisen hän syö kotona.

Hänen luokkansa on jaettu kolmeen ryhmään, ja joka päivä yksi ryhmistä vastaa luokkahuoneen siivouksesta ja järjestyksestä koulupäivän jälkeen.

Luokkahuoneet on ripoteltu alueelle eri rakennuksiin, ja koulun pihamaa on paljas sorakenttä.

Lakaisemme lattian ja pyyhimme liitutaulun. Sen jälkeen lähden kotiin. Meillä on kolme erilaista koulupukua eri viikonpäiville, joten kotiin päästyäni pesen vaatteeni. Sen jälkeen autan tavallisesti äitiä tiskaamaan ja siivoamaan.

Senate on sisarusparven nuorin, ja hänellä on veli ja sisar. Senaten isä kuoli hänen ollessaan pieni, ja äiti elättää perheen.

Luulisin, että äiti työskentelee toimistossa sihteerinä. Joskus hän auttaa minua koulutehtävien kanssa. Kotona ei ole tietokonetta eikä koulussakaan. Mutta katselen paljon televisiota, ja aikuisena haluan televisiotähdeksi.

UNDP Maailmalla

Olet sivulla UNDP Suomi Edustustoimisto
Siirry sivulle UNDP Global