Kestävän kehityksen tavoite 5: Sukupuolten tasa-arvo

”Vuonna 2015 minusta tulee jalkapallon ammattilaispelaaja”

 Kuva: Andreas Karlssson.

Tansanialainen Lily piti pintansa ja jatkoi jalkapalloharrastustaan, vaikka hänen vanhempansa eivät pitäneet siitä.

Lily Kenya aikoo jalkapalloammattilaiseksi. Hän on onnistunut pääsemään KYOC‑jalkapalloakatemiaan (Kisumo Youth Olympic Center).

Nyt hän harjoittelee ahkerasti joka iltapäivä ja käy päivisin koulussa. Lilyllä on suuri perhe ja kahdeksan sisarusta. Lilyn äiti ei käy töissä ja isä myy kenkiä torilla.

Aikaisemmin Lilyn vanhemmat eivät pitäneet hänen jalkapalloharrastuksestaan, sillä heidän mielestään hänen olisi pitänyt auttaa enemmän kotona. Mutta Lily piti pintansa ja liittyi koulun joukkueeseen. Eräänä päivänä KYOC-akatemia löysi hänet.

Autan vanhempiani nyt toisella tapaa. Heidän ei tarvitse maksaa koulumaksujani ja saan asunnon ja ruuan ilmaiseksi akatemiassa.

Lily vaikuttaa päättäväiseltä, kun hän kertoo unelmistaan muuttaa ulkomaille ja pois köyhyydestä.

Aikaisemmin vain pojilla oli oikeus haaveilla ammattilaissopimuksesta Euroopassa, sponsoriautosta ja korkeasta palkasta. Naisjalkapallo on kuitenkin kasvanut nopeasti Afrikassa, minkä ansiosta yhä useammat tytöt uskaltavat unelmoida suurista sopimuksista.

Joka ilta koulun jälkeen Lily lähtee joukkueen muiden tyttöjen kanssa sorakentälle, jota kirkko antaa heidän käyttää harjoitteluun.

Kentän ulkolaidalla on roskalaatikko, joka tulvii tyhjiä muovipusseja, pahvilaatikoita ja pulloja. Osa roskista on lentänyt ulos ja takertunut ympärillä oleviin puskiin ja nurmikkoon.

Kentällä ei ole oikeita jalkapallomaaleja vaan joukkue on rakentanut ne itse laatikoista ja kivistä. Valmentaja selittää, että jos he pystyttäisivät tolppia, ne todennäköisesti varastettaisiin.

Tytöt aloittavat lämmittelyn. Heidän treenivaatteensa on saatu lahjoituksina jalkapallojoukkueilta eri puolilta maailmaa. Vaatteet ovat keskenään erivärisiä, housut eripituisia ja kengät laadultaan vaihtelevia.

Mutta yhtenäisten treenivaatteiden tai kunnollisen harjoittelukentän puute ei vaikuta Lilyn unelmiin tai tavoitteisiin.

Vuonna 2015 minusta tulee jalkapallon ammattilaispelaaja. Sitten ansaitsen hyvin, minulla on auto ja pelaan toivottavasti jossakin joukkueessa Ruotsissa, Norjassa tai Saksassa. Haluan tulla yhtä hyväksi pelaajaksi kuin Barcelonan Messi, mutta pidän myös Manchester Unitedin Chicharitosta. Hän on joutunut kamppailemaan, samoin kuin minä, Lily toteaa.

* Lilyn haastattelu on toimittajien Görrel Espelundin ja Andreas Karlssonin kirjasta ”Kap till Kairo – anteckningar längs vägen”.

 

UNDP Maailmalla

Olet sivulla UNDP Suomi Edustustoimisto
Siirry sivulle UNDP Global