Kestävän kehityksen tavoite 1: Ei köyhyyttä

”Halusin tehdä elämästäni parempaa”

 Kuva: UNDP / Sierra Leone

Umaru Kargbo, lempinimeltään K-man, on elävä todistus siitä, että köyhyydestä on mahdollista päästä pois voimakkaalla tahdolla, kovalla työllä ja oikeanlaisella avulla.

Vain kolme vuotta sitten hän asui kadulla ja eli kerjäämällä. Nykyään hänellä on oma verstas, missä hän korjaa ja valmistaa kenkiä.

Umaru asuu Makenissa. Kaupunki sijaitsee Sierra Leonen pohjoisosassa noin 200 kilometriä pääkaupungista Freetownista. Sierra Leone on yksi maailman köyhimmistä maista, ja 1990-luvulla maassa raivosi verinen sisällissota.

Sodan syttymiseen vaikuttivat köyhyys ja vääryydet, ja nykypäivänä työttömyys on suuri ongelma erityisesti nuorten keskuudessa.

Arvioiden mukaan Sierra Leonessa, jonka väkiluku on noin viisi miljoonaa, on noin 800 000 nuorta työttömänä.

Työpaikan löytäminen on erityisen vaikeaa K-manin kaltaisille nuorille, jotka kärsivät jostain vammasta.

K-man sairasti 10-vuotiaana polion, minkä vuoksi hänen jalkansa halvaantuivat. Pian sen jälkeen kävi selväksi, että hänen olisi vaikeaa elättää itsensä, ja häntä neuvottiin aloittamaan kerjääminen

Halusin kuitenkin saavuttaa elämässäni jotakin enemmän, Umaru sanoo ja kertoo, kuinka hän sai YK:n kehitysohjelmasta tuetun hankkeen avulla mahdollisuuden opiskella ammatin.

Pääsin suutarin oppiin. Hankkeen kautta sain tarvikkeita, kuten liimaa, nahkaa, nauloja ja vasaran. Sain myös vähän rahaa toimeentuloon.

Umarulla on ollut matkassa onnea. Vaikka YK:n vuosituhattavoitteilla on autettu miljoonia ihmisiä selviytymään köyhyydestä, tutkimukset osoittavat ongelman jatkuvan vielä pitkään. Erityisen vaikeaa tämä on maailman heikoimmassa asemassa oleville ihmisille, jotka elävät konfliktien ja luonnonkatastrofien runtelemissa maissa tai joita syrjitään sukupuolen, iän, vamman tai etnisen alkuperän vuoksi.

Kaikesta edistymisestä huolimatta maiden väliset ja sisäiset erot kasvavat edelleen. Kehitystyössä on ensisijaisesti keskityttävä tasapuolisuuden ja sosiaalisen oikeudenmukaisuuden lisäämiseen, sillä on selvää, että eriarvoinen maailma on myös vaarallinen.

K-man hyödynsi saamansa tilaisuuden ja elää tänä päivänä täysin erilaista elämää. Valmistuttuaan suutariksi hän rakensi oman verstaan, jossa hän opettaa muita vammaisia. Unelmana on perustaa tehdas, jossa voisi tarjota vielä enemmän työpaikkoja. Lisäksi hän on perustanut perheen.

Ansaitsen tavallisesti noin seitsemän dollaria päivässä, hyvänä päivänä vieläkin enemmän, ja nyt minulla on varaa elättää perheeni. Nykyisin olen ylpeä ja iloinen ja uskallan haaveilla tulevaisuudesta.

* Umaru Kargbon haastattelu oli yksi voittajista UNDP:n vuoden 2011 tarinakilpailussa.

UNDP Maailmalla

Olet sivulla UNDP Suomi Edustustoimisto
Siirry sivulle UNDP Global