”Haaveilen sairaanhoitajan ammatista”

Costinalla on pitkä matka kouluun. Kävelymatka kestää kaksi tuntia, ja hänen täytyy herätä joka aamu neljältä ehtiäkseen auttaa kotitöissä ennen kouluun lähtöä.

Viisitoistavuotias Costina asuu Nkhata Bayssa Malawijärven rannalla.

Tapaamme hänet luokkahuoneessa oppitunnin jälkeen, jolloin punainen tiilirakennus on tyhjä ja pihamaa autio.

Asun yhdessä äitini, neljän sisarukseni sekä isovanhempieni kanssa kylässä, josta on matkaa kouluun 8–9 kilometriä. Isäni on kuollut ja äitini viljelee maata. Joka aamu siivoan kodin ja haen vettä. Puoli kuudelta aloitan kävelymatkan, jotta ehdin ajoissa kouluun. En syö kotona aamiaista, mutta toisinaan saan koulutovereiltani hedelmän tai paahdettua maissia, Costina kertoo.

Malawi on yksi Afrikan köyhimmistä maista, ja koululla on pienet resurssit.

Costinan luokalla on 63 oppilasta eikä kaikille riitä oppimateriaalia ja koulukirjoja.

Minulla ei ole koululaukkua, vaan kannan muistiinpanokirjat, kynät ja taskulaskimen kädessä tai muovikassissa. Kirjoja ei ole tarpeeksi, joten ne on jaettava. Minä olen vastuussa maatalouden oppikirjasta, joita luokassa on yhteensä yksitoista.

Koulupäivä päättyy kahden aikaan, jolloin Costina lähtee kotiin ja syö päivän ensimmäisen varsinaisen aterian.

Kokeiden aikaan hän lähtee tämän jälkeen takaisin kouluun iltaopintoja varten. Muuten hän pelkää jäävänsä jälkeen luokan muista oppilaista.

Koulussa ei ole sähköä, joten opiskelemme taskulamppujen valossa. Haaveilen sairaanhoitajan ammatista. Jos saan oikein hyvät arvosanat, minut voidaan valita yliopistoon suorittamaan ilmaisia opintoja. Tällöin myös ruoka ja asuminen on ilmaista.

UNDP Maailmalla

Olet sivulla UNDP Suomi Edustustoimisto
Siirry sivulle UNDP Global