”Luokallani on 60–65 oppilasta”

Michaelin isä pitää leirintäaluetta Egyptin pääkaupungissa Kairossa, ja perhe asuu leirintäalueella punaisessa kivitalossa. Paikan päällä kuuluu jatkuva moottoritien humina, ja leirintäalueen ympäri kulkevan muurin yli näkyvät pyramidien huiput.

Aikuisena haluan työskennellä lääkärinä tai arkkitehtinä. Koulussa lempiaineitani ovat matematiikka ja luonnontiede. Matkustan kouluun linja-autolla, ja matka kestää vain viisi minuuttia.

Viisitoistavuotias Michael on käynyt koulua seitsemänvuotiaasta lähtien. Oppitunnit alkavat puoli kahdeksalta, ja Michael herää kuudelta, jotta hän ehtii laittautua kuntoon ja pakata koululaukun.

Michael kertoo, että vaikka hän käy valtion koulua, perheen on maksettava vuosimaksu. Oppilaat saavat kirjat koulusta, mutta ne ovat usein niin huonossa kunnossa, että on ostettava uudet.

Luokallani on 60–65 oppilasta eikä opetus ole kovin laadukasta, joten iltapäivisin saan joskus lisäopetusta yksityisopettajalta. Tämä vuosi oli yläkoulun viimeinen vuosi, ja sain hyvät arvosanat kansallisista kokeista. Nyt aloitan jatko-opinnot luonnontieteiden alalla.

Michaelin äiti on kotirouva, ja Michael on nuorin kolmesta sisaruksesta. He kaikki asuvat leirintäalueella.

Kun tapaamme Michaelin, hänen isoveljensä auttaa tulkkaamaan. Michael puhuu arabiaa ja vain vähän englantia.

Istumme leirintäalueen kahvilassa puun varjossa. Michael kertoo, että koulupäivän jälkeen hän ei tee paljon muuta kuin rentoutuu.

Koululla on tietokoneita, mutta emme saa käyttää niitä, sillä opettajat pelkäävät niiden rikkoutuvan. Kotona minulla on tietokone ja internet, hän selittää.

UNDP Maailmalla

Olet sivulla UNDP Suomi Edustustoimisto
Siirry sivulle UNDP Global