”Pidän eniten luonnontieteistä”

Tsigereda Mezmur asuu äitinsä kanssa pienessä talossa, joka koostuu oikeastaan vain yhdestä huoneesta, Etiopian pääkaupungissa Addis Abebassa.

Herään kuudelta aamulla rukoilemaan. Sen jälkeen teen koulutehtäväni ja lähden läheiseen kirkkoon. Koulu alkaa puoli kahdeksalta, Tsigereda kertoo.

Hänen äitinsä elättää perheen erilaisilla käsitöillä, joita hän myy kotoaan.

Tsigeredalla ei ole sisaruksia, ja vanhemmat ovat eronneet.

Koulunkäyntiin hän saa tukea kirkolta, joka maksaa koulumaksun, koulupuvun ja koululaukun.

Hän on saanut kirkolta apua viiden vuoden ajan, ja me tapaamme hänet kirkossa.

Tsigeredan luokalla on 68 oppilasta. Yhden pulpetin ääressä istuu kolme oppilasta, ja luokassa on ahdasta.

Opetusta tarjotaan paikallisella amharan kielellä.

Saamme kirjat koulusta, mutta ne on jaettava sisarusten kanssa. Pidän eniten luonnontieteistä, erityisesti erilaisista kokeista. Tiedän, että hallitus panostaa luonnontieteisiin, ja se kannustaa minua opiskelemaan. Koulu päättyy puoli neljältä, minkä jälkeen opettajilta saa joskus apua tehtävien kanssa. Muutoin lähden kotiin. Vaihdan vaatteet, autan äitiä, leikin, teen koulutehtäviä ja katson televisiota.

Tsigeredan kotona ei ole tietokonetta, mutta koululla on tietokoneita, ja kunkin luokan kolme parasta oppilasta saa atk-opetusta kerran viikossa.

Olen luokkani toiseksi paras, joten saan atk-opetusta joka tiistai. Aikuisena haluan työskennellä sydänkirurgina. Minulla on sydänvika ja lääkitys, joten haluan oppia sairaudesta lisää. Äiti on käynyt koulua ja osaa lukea, mutta en tarvitse apua koulutehtäviini.

UNDP Maailmalla

Olet sivulla UNDP Suomi Edustustoimisto
Siirry sivulle UNDP Global