"Nykyään olen liikemies"

UNDP Kongo
Kuva: UNDP Kongo. Kuvan henkilö ei liity juttuun.

 

 

Joulukuussa 2006 Bassou Nguesso, entinen sotapäällikkö Kongon tasavallasta, luovutti aseensa ja päätti ryhtyä yrittäjäksi.

Nguesso kuului aiemmin joukkoon, joka ryösteli ja pahoinpiteli siviilejä vuosina 1997-1999 käydyn sisällissodan aikana. Nguesso kiinnostui sotilaiden sopeuttamisohjelmasta kuultuaan, että heille tarjotaan 100 dollaria jokaisesta luovutetusta aseesta sekä apua työpaikan etsimisessä.

Nyt Nguesso omistaa entisten soturitovereidensa kanssa maalitehtaan Brazzavillen keskustassa. ”Nykyään olen liikemies. Olo tuntuu vapaalta kun sota on jäänyt taakse,” Nguesso toteaa. Aseidenriisunta ja sotilaiden sopeuttaminen takaisin yhteiskuntaan on ratkaiseva tekijä sodan runtelemien yhteiskuntien kehittämisessä.

”Rauha on edellytys kaikelle kehitykselle,” selittää UNDP:n projektipäällikkö Hervé Goselin.Tällä hetkellä Kongossa on meneillään kolmas aseiden keräyshanke. Ohjelman aikana on kerätty 9000 asetta ja tarjottu työtä niiden omistajille. Hanke rahoitetaan osittain EU:n tuella.

 

”Aseiden keräämisen lisäksi on olennaista, että nuoret saavat elämäänsä uudenlaisia näköaloja”, Goselin korostaa. Nykyisin entisiä taistelijoita löytää vuokraamassa veneitä, myymässä ruokaa tai pitämässä baareja.

UNDP Maailmalla

Olet sivulla UNDP Suomi Edustustoimisto
Siirry sivulle UNDP Global