El Salvadorissa istutetaan rauhan siemeniä

Giovannin ilme pehmenee hurjien tatuointien alla, kun hän kumartuu paprikantaimien ääreen. 23-vuotias mies kitkee huolellisesti rikkaruohot kasvien välistä kasvihuoneessaan Santa Teclassa.

”Aiemmin elämäni oli yksi sotku”, Giovanni tunnustaa. ”Nykyään minulla on niin paljon tehtävää, ettei ole aikaa häiriköidä ihmisiä.”

UNDP El Salvadorissa

  • El Salvadoria pidetään yhtenä maailman väkivaltasimmista maista. Henkirikosten määrä on kaksi kertaa niin korkea kuin muissa Latinalaisen Amerikan maissa.
  • 97 prosenttia UNDP:n rahoittamaan hankkeeseen osallistuneista nuorista on joko palkkatöissä tai perustanut oman yrityksen.
  • Vuosien 2009 ja 2013 välillä henkirikosten määrä on vähentynyt 60 prosentilla useissa kaupungeissa.
  • Vuonna 2012 hallitus esitti kunnille kattavan ennalta ehkäisevän strategian, jonka mukaan UNDP:n alulle panemaa työtä jatketaan.

 

Ei niin kovin kauan aikaa sitten Giovannin oli väkivaltaisen jengin jäsen ja hänen päivänsä kuluivat kaduilla. El Salvadoria pidetään yhtenä maailman väkivaltaisimmista maista osittain juuri kukoistavan jengikulttuurin takia. Henkirikosten määrä on kaksi kertaa niin korkea kuin muissa Latinalaisen Amerikan maissa.

Mutta Santa Teclassa, naapurustossa, jonne aseistettuki poliisikin aiemmin empi mennä, YK:n kehitysohjelma UNDP:n rahoittama hanke tarjoaa nuorille miehille vaihtoehtoisen polun väkivallan sijaan. Hankkeeseen osallistuvat oppivat pienyrittämisen perusteet. Yritys voi olla esimerkiksi pienviljelmä kaupunkiympäristössä, kuten Giovannin tapauksessa.

Giovanni on yksi niistä 180 nuoresta, jotka osallistuvat ”Nuoret yrittäjät turvallisissa kaupungeissa” –hankkeeseen (Young Entrepreneurs in Safe Cities). Hanke tarjoaa riskiryhmään kuuluville nuorille mahdollisuuden tienata elantonsa ja olla aktiivinen osa yhteisöä ja yhteiskuntaa. 97 % hankkeeseen osallistuneista on nyt joko palkkatöissä tai perustanut oman yrityksen.

UNDP on auttanut vuodesta 2007 lähtien viranomaisia kehittämään kunnallista rikostilastoiden analysointia. Saatua tietoa käytetään ongelma-alueiden tunnistamiseksi. UNDP on kannustanut paikallisia viranomaisia ja yhteisön jäseniä työskentelemään yhdessä jännitteen poistamiseksi ja julkisen tilan parantamiseksi. Hylättyjen alueiden kunnostaminen, asuinalueiden valvonta ja ristiriitojen sovittelu on joissain tapauksissa vähentänyt rikollisuutta lähes puoleen ja henkirikosten määrä on kutistunut useissa kaupungeissa jopa 60 prosenttia.

Nämä menestyksekkäät ohjelmat kannustivat hallitusta hyväksymään kansallisen oikeudenmukaisuuden, turvallisuuden ja rauhanomaisen yhteiselon toimintaohjelman vuonna 2010. Vuonna 2012 hallitus esitti kunnille kattavan ennalta ehkäisevän strategian, jonka mukaan UNDP:n alulle panemaa työtä jatketaan. Aselakia on tiukennettu nyt kun valtion virastoilla on nyt parempi tietopohja ja työvälineet panna asekieltoja käytäntöön.

Giovanni tietää, että El Salvadorilla on pitkä tie kuljettavanaan. Kunniallinen työ ja lailliset tulot ovat kuitenkin saaneet hänet ensimmäistä kertaa kantamaan vastuuta tulevaisuudesta. ”Haluan, että pojastani kasvaa minun vastakohtani. Haluan, että hän hankkii tutkinnon, pukeutuu pukuun ja solmioon ja tuntee, että olen ylpeä hänestä.”

UNDP Maailmalla

Olet sivulla UNDP Suomi Edustustoimisto
Siirry sivulle UNDP Global