Nuoret kolumbialaiset ylittävät vaikeudet yrittäjyydellä

Kuva: UNDP

Kolumbian Tyynenmeren rannikoalue on etuoikeutetussa asemassa luonnonvarojensa ansiosta. Nariñon alueen trooppinen sademetsä on tuhansien uhanalaisten lajien koti ja aluetta nimitetään luonnonsuojelualueeksi. 1990-luvun lopussa alueen rauhakuitenkin järkkyi aseellisen konfliktin kärjistyessä. Kolumbian afrikkalaiset vähemmistöt ovat historian saatossa käyneet läpi korkean köyhyysasteen ja epätasa-arvon, jotka ovat heijastuneet korkeina työttömyyslukuina erityisesti nuorten ja naisten keskuudessa. 

Tästä viisastuneina, YK:n kehitysohjelma UNDP, Kanadan Kolumbian suurlähetystö sekä Nariñon paikallishallinto aloittivat ”Growing together” -ohjelman vuonna 2010. Tavoitteena on tukea sosiaalisesti heikossa asemassa olevia kolumbialaisia nuoria ja lisätä heidän tietoisuuttaan omien oikeuksiensa harjoittamisesta. Projekti auttaa nuoria kehittämään liike-elämätaitoja ja antaa tukea uusien yritysten luomiseen ja niiden toiminnan tehostamiseen.

Growing Together -projekti pyrkii tuomaan esille Kolumbian konfliktin aiheuttamia rakenteellisia vaikutuksia sekä luomaan mahdollisuuksia kelvollisiin elinolosuhteisiin maaseudulla asuville 15-26 -vuotiaille ja heidän perheilleen. Ohjelma toimii yhdeksässä kunnassa, joissa paikalliset koulut tarjoavat nuorille opetusta johtajuudesta ja sukupuolten tasa-arvosta. 

Pääkohdat

  • UNDP, Kanadan Kolumbian suurlähetystö sekä Nariñon paikallishallinto julkaisivat Growing Together -ohjelman yhdeksässä kunnassa vuonna 2010.
  • 2300 15-26-vuotiasta nuorta on osallistunut koulutusohjelmiin, jotka ovat tarjonneet sekä teknistä opetusta että tietoa johtajuudesta ja sukupuolten välisestä tasa-arvosta.
  • Vuosien saatossa 57 yritystä on perustettu ohjelman ansiosta ja näistä 14 on edelleen toiminnassa.

Miltei 2 300 nuorta on osallistunut useisiin koulutusohjelmiin lisäten tietoisuuttaan omien oikeuksiensa puolustamisesta, johtajuudesta, sukupuolten välisestä tasa-arvosta ja poliittisesta osallistumisesta. Tämän lisäksi he ovat saaneet teknistä koulutusta kestävästä maanviljelystä, ruoantuotannosta, kuljetuspalveluista sekä maatalousyritysten hallinnosta. Tähän mennessä 1 900 nuorta on toteuttanut unelmansa ammatillisen tutkinnon suorittamisesta. 

Vuosien saatossa ohjelman ansiosta on perustettu 57 yritystä ja näistä 14 on edelleen toiminnassa. Yritysten joukossa on muun muassa elintarvikkeiden tuotantoa, puusepäntöitä, kotieläintuotantoa, sikojen kasvatusta, meri- ja jokiliikennettä, leipomotuotantoa, vedenpuhdistamis- ja jakelujärjestelmiä, pakkausjärjestelmiä, kaakaon tuotantoa ja jätteiden käsittelyä.

Maan pohjoisosassa, El Charcon alueella, kaksi kotieläintuotantohanketta on muuttanut yli 70 nuoren elämän. Nuorista on hankkeiden myötä tullut siipikarjan kestävään tuotantoon ja kauppaan keskittyvien yritysten omistajia.

“Tämä projekti on hämmästyttänyt minua, sillä kuluneiden vuosien aikana olen oppinut jatkuvasti uutta. Olen esimerkiksi oppinut olemaan kärsivällisempi toiveideni toteuttamisen suhteen ja arvostamaan eläinten elinolosuhteita. Näistäen eläimistä huolehtiminen, niiden ruokkiminen ja kasvun seuraaminen on ollut uskomatonta”, kertoo 24-vuotias Jhonatan Estupiñán Hurtado, joka valmistuu kotieläintuotannon teknikoksi. 

Nuorista on tullut maaseutuyrittäjiä. Teknisen koulutuksen lisäksi jokainen saa 1 350 euron käyttöpääomaa yrityksensä aloittamista sekä oleellisten tarvikkeiden ja koneiden hankkimista varten. Mininyer Tolosa on yksi Growing Together -projektiin osallistuneista nuorista, jolle ohjelma mahdollisti oman yrityksen perustamisen. ”Ohjelma on parantanut elämänlaatuani ja rahatilannettani sekä lisännyt perheeni toimeentuloa. Jos ohjelmaa ei olisi aloitettu, en tiedä mitä olisin tehnyt, sillä kotiseutuni tilanne on erittäin monimutkainen”, Miniyer sanoo. Ohjelman avulla nuoret kerryttävät tietotaitoa, jonka myötä heistä tulee osa maansa taloudellista kehitystä. 

”Monet nuoret ovat kärsineet aseellisen konfliktin ja huumekaupan vaikutuksista asuinalueillaan. UNDP:n Growing Together -projekti pyrkii luomaan nuorille kestäviä elinkeinoja, jotka johtavat parempiin elinolosuhteisiin”, sanoo María Lizarazo, UNDP Kolumbian maatoimiston maaseutujen taloudellisesta kehityksestä vastaava koordinaattori.

UNDP Maailmalla

Olet sivulla UNDP Suomi Edustustoimisto
Siirry sivulle UNDP Global