Urakehitystä Kolumbiassa – sisäisestä pakolaisesta pienyrittäjäksi

Kuva: UNDP

Maaliskuussa 2013 Betsaida Estupiñán halasi tyttäriään ja miestään ja sanoi: “Meillä ei ole muuta mahdollisuutta kuin lähteä pois täältä.” Perhe jätti taakseen kotinsa ja leipomonsa Tumacon satamakaupungissa ja liittyi niiden yli viiden miljoonan kolumbialaisen joukkoon, jotka ovat joutuneet pakenemaan aseellista konfliktia.

Kun perhe saapui pääkaupunkiin Bogotaan, he olivat hyvin köyhiä ja tulevaisuudennäkymät olivat synkeitä. He pohtivat jo paluuta satamakaupunkiin, kunnes saivat kauhukseen tietää, että koti, jonka he olivat vaivalla rakentaneet Tumacossa, oli tuhottu. ”Mutta emme voineet antaa sen lannistaa meitä”, muistelee Betsaida, ”katsoimme mieheni kanssa toisiamme ja ajattelimme tyttäriämme. Tärkeintä oli tarjota heille mahdollisuus koulutukseen. Vaihtoehdot olivat puhjeta kyyneliin tai aloittaa työskentely. Valitsimme jälkimmäisen ja tässä me olemme tänään.”

”Pakoon johtanut epäonni kääntyi lopulta onneksi saadessamme tietää Suppliers Development –ohjelmasta (SDP), joka on muuttanut elämämme”, Betsaida kertoo.

Suppliers Development on useiden Kolumbian hallituksen virastojen tuella vuonna 2012 aloitettu ohjelma, joka pyrkii lisäämään taloudellista osallisuutta parantamalla pienten ja keskisuurten yritysten kilpailukykyä. Tällä hetkellä ohjelmassa on osallisena valtakunnallisesti 1 100 yritystä 25 kaupungissa. Yli 250 näistä yrityksistä on väkivaltaisuuksilta paenneiden kolumbialaisten omistamia. Ohjelmaan kuuluvien yritysten liiketoiminta keskittyy pääsääntöisesti ruoka-, palvelu-, vaatetus- ja käsityösektoreille, ja ohjelman odotetaan leviävän yhä laajemmalle. 

Pääkohdat

  • Vuodesta 2012 lähtien 1 100 yritystä 25 kaupungissa on osallistunut Kolumbian hallituksen ja UNDP:n tukemaan pienyrittäjäohjelmaan.
  • Ohjelma tarjoaa toimeentulomahdollisuuden aseellista konfliktia paenneille.
  • Liiketoimintasektorista yli 96 prosenttia koostuu pienistä ja keskisuurista yrityksistä.
  • Samanlainen ohjelma on käynnissä myös Meksikossa, El Salvadorissa ja Haitissa.

Ohjelma perustuu kuuden tason menetelmään: toiminnan julkistaminen, mainostaminen, vuorovaikutus, kehityssuunnitelma, toteuttaminen ja toistettavuus. Näillä tehostetaan osallistuvien yritysten liiketoiminnan harjoittamista. Eri alojen asiantuntijat auttavat yrityksiä kuudesta kymmeneen kuukauteen kestävällä ajanjaksolla.

“Ohjelman tavoitteena on varmistaa, että pienyrittäjät voivat kasvattaa tulojaan, solmia verkostoja maan isoimpien yritysten kanssa ja luoda kestävää liiketoimintaa, joka parantaa heidän perheidensä elämänlaatua”, kertoo Fernando Herrera, UNDP:n Kolumbian maatoimiston köyhyyden ja kestävän kehityksen koordinaattori. ”Pyrimme auttamaan köyhiä ja heikossa asemassa olevia kansalaisia, joista monet ovat aseellisen konfliktin uhreja.”

Ohjelman tukemana Betsaida seurasi vaistojaan: “Bogotássa katkaravut eivät ole yhtä hyviä kuin Tumacossa, eivätkä myöskään kookosriisi ja kala. Ajattelin, että miksemme avaisi omaa ravintolaa, joka tarjoilisi samanlaista ruokaa kuin Tumacossa?” hän kertoo.

Pariskunta perusti Sabor Tumaqueñon – pienen perheravintolan, jonka lounastarjonta perustuu Tyynenmeren alueen resepteihin. ”Ravintolamme on osoittanut erittäin menestyksekkääksi ja meillä on jo tasainen asiakasvirta.  Toimintamme on kehittynyt jo sille asteelle, että pystyimme vuokraamaan kiinteistön Bosan alueelta ja tarjoamaan koulutuksen tyttärillemme”, Betsaida iloitsee.

”Unelmamme on ostaa oma talo ja pyörittää omaa ravintolaa sekä vierailla Tumacossa perheemme luona. Unelmoimme paluusta jatkuvasti, mutta tällä hetkellä olemme kiitollisia näistä mahdollisuuksista, joita olemme saaneet.”

UNDP tarjosi tarvittavat varat projektin aloittamiseksi ja tällä hetkellä se valitsee ja kouluttaa asiantuntijoita, jotka tarjoavat erityisosaamista jokaisella liiketoiminnan osa-alueella. Ohjelma perustuu menestyksekkäisiin toimintamalleihin, jotka UNDP on alun perin ottanut käyttöön Meksikossa, El Salvadorissa ja Haitissa, ja jotka on laajennettu myös Afrikkaan vuonna 2014.

UNDP Maailmalla

Olet sivulla UNDP Suomi Edustustoimisto
Siirry sivulle UNDP Global