Mark Bowden Afrikan sarven kriisistä: Tilastot on käännettävä teoiksi

11.8.2011

Lähes kaksi miljoonaa somalia on jättänyt kotinsa etsiäkseen ruokaa ja tuhannet ovat kuolleet nälkään. Ja luvut vain kasvavat kasvamistaan.

Kävin Dollow:ssa, Etiopian Somalian puoleisella rajalla nähdäkseni omin silmin, mitä alueella tapahtuu. Se, mitä kuulin ja näin oli hälyyttävää.

Alueelle saapuu noin 150 perhettä päivässä ja he kaikki kertoivat samaa tarinaa. Heidän voimavaransa olivat loppumassa ja he tiesivät etteivät he selviäisi kovin pitkään. He olivat kävelleet kolmesta viiteen viikkoon ja monet olivat joutuneet jättämään liian heikoiksi käyneet sukulaisensa jälkeensä tienvierustoille.

Matkani jälkeen aloin koota tietoa ja viimeisimmät tilannekartoitukset olivat kauhistuttavia. Joillakin alueilla jopa yli 50 prosenttia lapsista luokiteltiin täysin aliravituiksi – nämä ovat maailmanlaajuisesti ennennäkemättömiä lukuja.
 
Tilastot kuolleista olivat yhtä synkkiä: alle viisivuotiaista lapsista neljästä viiteen 10 000:sta kuolee joka päivä.

Päätöstä nälänhädän julistamisesta ei tehty kevyesti ja se osoittaa kriisin vakavuuden ja kiireellisyyden. Yhdysvaltojen tartuntatautien valvonta- ja ehkäisykeskusta pyydettiin tarkistamaan saatujen tietojen oikeellisuus.

Seuraavien viikkojen aikana muutkin eteläisen Somalian alueet tulevat vajoamaan samaan kärsimykseen. Yhä enemmän ihmisiä kuolee, yhä useammat perheet lähtevät etsimään apua. Arvioimme, että 2,8 miljoonaa kaikista 3,7 miljoonasta apua tarvitsevasta ihmisestä on nälänhädän vaivaamilla eteläisillä alueilla.

Voimme jo oppia jotakin tästä kriisistä. Meidän täytyy ymmärtää paremmin, kuinka vuosia jatkuneet kriisit yhdistettyinä vaihteleviin sääolosuhteisiin voivat synnyttää sellaista alttiutta ja haavoittuvaisuutta, että jopa melko pienillä iskuilla voi olla katastrofaaliset seuraukset.

Mikäli kaikki kansainväliset lahjoittajat olisivat ymmärtäneet ja jakaneet tämän tiedon, meillä olisi voinut olla resursseja vastata aiemmin ja tehokkaammin lieventäen, ellei jopa ehkäisten, nälänhätää.

Nälänhädän vastaisen taistelun lomassa meidän tulee myös laittaa pirstaleinen maatalous takaisin kuntoon auttaakseemme ihmisiä pois vallitsevista olosuhteista.

Ilman tarvittavaa rahoitusta, humanitaarinen ja kehitysyhteisö taistelee kuitenkin jo valmiiksi hävittyä taistelua. Meidän täytyy lisätä avustusta Somaliaan pelastaaksemme kymmeniätuhansia ihmishenkiä.

Tämä on karu totuus, kun tilastoja käännetään teoiksi.

Seuraa YK:ta Somaliassa Facebookissa.


Lisätietoja tilanteesta Afrikan sarvessa:
Maailman ruokaohjelma WFP:n kansainväliset sivut
YK:n humanitääristen asioiden koordinoinnista vastaavan toimiston (OCHA) sivutYK:n pakolaisjärjestö UNHCR:n kansainväliset sivutYK:n kehitysohjelma UNDP:n pääjohtaja Helen Clarkin lausunto aiheesta (suomeksi)Katso YK:n kehitysohjelma UNDP:n hyväntahdonlähettilään Antonio Banderaksen vetoomus nälänhädän uhrien auttamiseksi. Tästä.
Kirjoittajasta: Mark Bowden on YK:n Somalian humanitääristen  asioiden koordinaattori ja YK:n kehitysohjelma UNDP:n edustaja  Somaliassa (U.N. Resident & Humanitarian Coordinator and UNDP  Resident Representative for Somalia).