Katastrofiriskien ennaltaehkäisy vahvistaa kestävää kehitystä

19.2.2014

PAKISTAN ON YKSI MAISTA, JOKA ON KÄRSINYT VAKAVISTA TULVISTA

Katastrofit ja ilmastoon liittyvät kriisit hidastavat kehitystä. Yhteensä 1,3 miljoonaa ihmistä on kuollut ja 4,4 miljardia ihmistä on kärsinyt ympäristökatastrofeista viimeisen 20 vuoden aikana. Nämä katastrofit ovat aiheuttaneet käsittämättömät 2000 miljardin dollarin (US$ 2 trillion) taloudelliset tappiot.

YK:n kehitysohjelma UNDP ja lukuisat muut organisaatiot vaativat, että katastrofiriskien ennaltaehkäisyn tulisi olla keskeisessä asemassa uudessa vuoden 2015 jälkeisessä kehitysagendassa. Tämä on ainut tapa varmistaa, että ympäristökatastrofit aiheuttavat mahdollisimman vähän vahinkoa kehitykselle maailman mittakaavassa.

Monet maailman suurimmista ympäristökatastrofeista ovat tapahtuneet viimeisen kymmenen vuoden aikana:

  • Pakistanin tulvat vuonna 2010 vaikuttivat 20 miljoonan ihmisen elämään ja 20 prosenttia koko maan pinta-alasta oli tulvien vallassa
  • Haitin maanjäristys tappoi yli 200 000 ihmistä muutamassa sekunnissa tammikuussa 2010
  • Vuosikymmenien pahin kuivuus Itä-Afrikassa vuosina 2010 ja 2011 johti akuutteihin ruokakriiseihin kuudessa maassa. Pelkästään Somaliassa menehtyi 258 000 ihmistä.

Suuren luokan katastrofit saavat yleensä paljon huomiota ja medianäkyvyyttä, mutta pienemmät paikalliset katastrofit jäävät usein huomaamatta. Nämä katastrofit vaikuttavat kuitenkin eniten kaikista köyhimpien ihmisten elämään. Pienemmistä katastrofeista kärsii jopa 80 prosenttia ihmisistä, jotka altistuvat katastrofien seurauksille. Nämä katastrofit myös aiheuttavat 83 prosenttia henkilövahingoista ja 54 prosenttia omaisuusvahingoista. UNDP käyttää yli 150 miljoona dollaria budjetistaan vuosittain luonnokatastrofien ennaltaehkäisytoimiin.

Lue katastrofiriskien ennaltaehkäisyn tärkeydestä vuoden 2015 jälkeisessä kehitysagendassa lisää täältä.

UNDP Maailmalla

Olet sivulla UNDP Suomi Edustustoimisto
Siirry sivulle UNDP Global