UNDP & Ministeri Haavisto: Riskien ennaltaehkäisyllä luodaan kestävää kehitystä

26.5.2014

Kehitysministeri Pekka Haavisto ja UNDP:n Hachim Badji kertoivat yleisölle, että konfliktien ja katastrofiriskien ennaltaehkäisy on huomattavasti halvempaa kuin tuhojen korjaaminen jälkikäteen. Keskustelua juonsi YLE:n aamu-tv:n toimittaja Annika Damström. Kuva: Pirjo-Liisa Heikkilä / Ulkoasiainministeriö


”Vuosina 1980–2005 menetettiin 2000 miljardia dollaria katastrofien vuoksi”, UNDP:n vanhempi asiantuntija Hachim Badji totesi UNDP:n ja Suomen ulkoasiainministeriön yhteisessä paneelikeskustelussa Maailma kylässä-festivaaleilla lauantaina 24.5.2014.

Investoimalla katastrofiriskien kartoittamiseen ja ennaltaehkäisyyn säästettäisiin miljardeja euroja vuosittain. Jokainen riskien vähentämiseen käytetty dollari säästää noin 7 dollaria katastrofeista aiheutuvina taloudellisina tappioina.

Varautumisella miljardien säästöt


”Mitä huomenna tapahtuva katastrofi, johon emme ole varautuneet maksaa?”, Badji kysyi. Katastrofin, kuten maanjäristyksen, sattuessa tuhot voivat olla valtavat. Kokonaisia kaupunkeja tuhoutuu vain kahdessa tunnissa. Katastrofit heikentävät kehitystä, aiheuttavat luonnontuhoja ja johtavat inhimilliseen kärsimykseen. Varautumalla voidaan kuitenkin säästää rahaa ja ihmishenkiä.

Tulvien, maanjäristysten ja taifuunien tuhoista uutisoidaan usein näyttävästi. Mutta entäpä ne maat, joissa on valmistauduttu niin, että luonnonvoimat eivät aiheuta valtavia tuhoja? Badji osasi heti nimetä ainakin yhden: ”Madagaskar on esimerkki valtiosta, jossa varautuminen on onnistunut. Maassa on monipuolistettu viljeltäviä lajikkeita sekä lisätty paljon vettä kuluttavien lajikkeiden määrää. Vuosittaisten syklonien koettelemasta maasta ei kuulu katastrofiuutisia, sillä mittavia tuhoja ei pääse syntymään.”

Usein katastrofeista ja erityisesti puhkeamassa olevista konflikteista voidaan nähdä viitteitä jo ennalta. Kehitysministeri Pekka Haaviston mukaan niin kutsutut early warning –merkit on aina otettava vakavasti: ”Keski-Afrikan tasavallan jännitteet olivat nähtävissä jo pitkään ennen rajun konfliktin puhkeamista. Voidaankin kysyä, mitä ennaltaehkäisy olisi maksanut verrattuna tällä hetkellä käynnissä oleviin mittaviin rauhanturvaoperaatioihin.” Hälyttävien tilanteiden huomaaminen ja niihin reagoiminen ajoissa luo merkittäviä säästöjä.

Varautumattomuus katastrofeihin ja kriiseihin vaarantaa kehityksen saavutukset


Vuonna 2000 asetetuista vuosituhattavoitteista erityisesti peruskoulutuksen ulottaminen kaikille maailman lapsille on edistynyt hyvin. ”Katastrofitilanteet ja niiden aikaansaama turvallisuuden heikkeneminen voivat kuitenkin vaarantaa jo saavutetut edistysaskeleet”, Haavisto muistutti.

Esimerkiksi Sahelin alueella aavikoitumisen seurauksena tuhannet ihmiset kärsivät nälänhädästä ja puhtaan veden puutteesta. Nuorten turhautuneisuus näkyy terrorismi-liikkeiden suosion kasvuna. Viimeisin laajaa huomiota herättänyt tapaus uutisoitiin toukokuun alussa, kun Boko Hara-terrorismiryhmän joukot kidnappasivat 200 nigerialaista koulutyttöä. Nigerian tapauksessa turvattomuuden luoma epävakaus on syönyt koulutuksen saralla aikaan saatua edistystä.

Ollakseen tehokasta, katastrofiriskien ennaltaehkäisyn on oltava kokonaisvaltaista - eli keskeinen osa kestävää inhimillistä kehitystä. On aika toimia nyt ja pelastaa myöhemmin.