Maailman merien päivä 8.6.: Ensiesityksessä Dokumenttielokuva 'Inside Out - Saving Our Tuna'

2.6.2014


YK:n julistamaa maailman merien päivää vietetään maailmanlaajuisesti sunnuntaina 8.6. 2014.

Valtamerten ekosysteemien tila, meriin muodostuneet jätepyörteet ja monien kalakantojen huolestuttava lasku ovat erityisen ajankohtaisia kysymyksiä nyt, kun maailman johtajat neuvottelevat vuoden 2015 jälkeisistä kehitystavoitteista.

YK:n kehitysohjelma UNDP ja Suomen YK-liiton Pallonkutistajat esittävät päivän kunniaksi Discoveryn tuottaman dokumenttielokuvan 'Inside Out - Saving Our Tuna', joka käsittelee Tyynenmeren tonnikalan ylikalastusta ja kestävää kehitystä. Maailman merien tilasta ovat keskustelemassa Kalavale -kirjan kirjoittaja Kukka Ranta ja WWF:n Itämeri -ohjelman päällikkö Sampsa Vilhunen.

Tonnikalaa kalastetaan yli 4,5 miljoonaa tonnia vuosittain. Kalastus on osa 5 miljardin dollarin teollisuutta, joka muodostaa tärkeän elinkeinon Tyynenmeren saarivaltioille. Kuinka kestävää ylikalastukseen perustuva taloudellinen toiminta on? Entä miten kulutustottumukset vaikuttavat maailman merien tilaan?

22-minuuttisen dokumentin 'Inside out: Saving our Tuna' trailerin voi katsoa etukäteen Vimeosta. Dokumentin kieli on englanti (ei tekstitystä).

Tervetuloa kuulemaan ja keskustelemaan!

Aika: sunnuntai 8.6.2014 klo 14-17
Paikka: Elokuvateatteri Kino (Andorra), Eerikinkatu 11, Helsinki

Tarjolla on klo 14 alkaen teetä/kahvia ja pientä naposteltavaa. Elokuvanäytös on ilmainen, mutta edellyttää rekisteröitymistä etukäteen tämän linkin kautta 6.6. mennessä.

Ohjelma:

14:00 Kahvitarjoilu

14:30 Tilaisuuden avaavat UNDP ja Suomen YK-liitto

14:35 Tatu Virta, Suomen YK-liitto / Pallonkutistajat-kampanja: Miksi kansainvälistä muovijätesopimusta tarvittaisiin?

15:00 Inside Out – Saving Our Tuna – elokuvanäytös (22min)

15:25 Paneelikeskustelussa Kukka Ranta ja Matti Ovaska. UNDP:n Maiju Mitrunen haastattelee.

16:00 Tilaisuus päättyy (noin).

Lämpimästi tervetuloa!