Köyhien määrä on korkea ja elinajanodote laskee Euroopan ja Keski-Aasian kehittyvissä maissa

21.1.2015

Euroopan ja Keski-Aasian kehittyvissä maissa ja transitiotalouksissa köyhien määrä on huolestuttavan suuri ja elinajanodote laskussa. Näin selviää tutkimuksesta, jonka YK:n kehitysohjelma UNDP:n Istanbulin aluetoimisto julkaisi 21. tammikuuta 2015. Raportti perustuu Maailmanpankin ylläpitämien tietokantojen analyysiin.

Näyttää siltä, että sosialismin perintönä jättämä suhteellisen tasainen tulonjako, tasapuoliset mahdollisuudet sosiaalipalveluiden käyttöön sekä pienet sukupuolten väliset erot ovat katoamassa ja maiden kehitys alkaa muistuttaa enemmän muita kehittyviä talouksia.

Monissa entisen Neuvostoliiton maissa ansiotuloissa mitattava köyhyys on vakava ongelma. Tutkimuksen mukaan maissa, joissa köyhyyden vähentäminen on hankalaa, myös tulotasojen erot ovat korkeita tai nousussa. Köyhyys on erityiset yleistä maaseudulla, mutta esiin on noussut myös kaupungissa asuvien työssä käyvien köyhien joukko.

Sekä naisten että miesten elinajanodote on laskussa maailmanlaajuiseen keskiarvoon verrattuna. Vielä 1960-luvulla naiset ja miehet läntisissä Itsenäisten valtioiden yhteisön maissa (IVY-maissa) ja Keski-Aasiassa elivät keskimäärin pidempään, mutta vuoteen 2012 mennessä odote on pudonnut osittain jopa muiden maiden keskiarvojen alapuolelle.

Tutkimus esiteltiin Istanbulissa pidetyn Dialogue on Inequalities -seminaarin yhteydessä, jossa johtavat asiantuntijat pureutuvat eriarvoisuuden ongelmaan.

UNDP Maailmalla

Olet sivulla UNDP Suomi Edustustoimisto
Siirry sivulle UNDP Global