Pienyrittäjät Ebolaa vastaan Sierra Leonessa

6.2.2015

Freetown, Sierra Leone – Sariatu Kamara omistaa kauneushoitolan Sierra Leonen pääkaupungissa Freetownissa. Salonki, joka on perheen ainoa tulonlähde, on kärsinyt kovasti, kun ihmiset ovat pysytelleet poissa ebolan pelossa. ”Ennen Ebolaa meillä meni hyvin, mutta nyt on vaikeaa. Ihmiset eivät tule tänne mielellään, sillä he pelkäävät kontaktia muiden kanssa.”

Ebola on pahoipidellyt elinkeinoelämää epidemian pahiten vaurioittamissa maissa. Erityisesti tämä koskee aloja, joihin liittyy ihmiskontaktia. YK:n kehitysohjelma UNDP lisää tietoisuutta ja myöntää pieniä avustuksia yrittäjille niin, että heidän on mahdollista saada asiakkaansa takaisin ja opettaa heitä pysymään turvassa tartunnalta. ”Me turvaudumme näihin varotoimenpiteisiin ja pyyhkäisemme Ebolan pois Sierra Leonesta.”

Emmanuel T. Kamara, parturi Freetownissa, toimii esimerkillisen turvallisesti ja järkevästi suojellakseen asiakkailtaan ebolalta. ”Ebolan takia teimme paljon muutoksia, kuten sienen ja desinfiointiaineen käyttö.” Pienet muutokset vievät pitkälle asiakkaiden luottamusta rakentaessa. Kampaajat ja kosmetologit käyttävät hanskoja, välineet desinfioidaan ja asiakkaiden lämpö mitataan tartunnan varalta.

“Nuoret, joiden kanssa olemme työskennelleet Freetownissa, ovat esitaistelijoita, ja yhdistämme heidät vertaisryhmänsä kanssa”, sanoi Lionel Laurens, joka koordinoi UNDP:n ebolanvastaista toimintaa. ”He toimivat innoittajina ja esimerkkinä muille.”

Liikentoiminta on muuttunut merkittävästi ebolan takia. Kotiinkuljetus on erittäin suosittua, sillä kaupat ovat sulkeneet ovensa ja ihmisten liikkumista kontrolloidaan. Puhelimella maksaminen on yleistynyt, sillä ihmiset pelkäävät käsitellä käteistä.

Kun kauppa on suljettua ja inflaatio pahenee, kauppiaat ja asiakkaat etsivät uusia tapoja toimia muuttuvilla markkinoilla. ”Ihmiset toimivat varmasti tämän mallin myös Ebolan jälkeen”, sanoi Abubakarra Kamara. Hän työskentelee Sierra Leonen elinkeinopalveluissa, joka tekee yhteistyötä UNDP:n kanssa hankkeen parissa.

Kamara sanoi, että hankkeen alusta asti yrittäjät ovat ottaneet sen omakseen ja ostaneet puhdistus- ja desinfiointiaineita suojellakseen asiakkaitaan. ”Yrittäjien puolesta läksy on opittu. Meille se antaa toivoa, että olemme tehneet jotain merkittävää.”

Kansalliset elinkeinopalvelut, UNDP ja sen yhteistyökumppanit jatkavat nuorten yrittäjien tukemista koko maassa vuoden 2015 ajan. UNDP vastaa YK:n ebolanvastaisesta työstä ja on järjestänyt varhaisen vaiheen toimenpiteitä Sierra Leonessa, Liberiassa ja Guineassa, joissa tilanne on kaikista vakavin.

UNDP Maailmalla

Olet sivulla UNDP Suomi Edustustoimisto
Siirry sivulle UNDP Global