Guinean, Liberian ja Sierra Leonen toipuminen ebolasta

12.3.2015

Ebolatiedotustilaisuus Freetownissa, Sierra Leonessa Kuva:Martine Perret/UN

Länsi-Afrikan ebolaepidemia on yksi vakavimmista ja pisimpään kestäneistä tartunta-aalloista taudin melkein 40 vuoden historian aikana. Vaikka uusien ebolatapausten määrä kolmessa pahiten kärsineessä maassa, Guineassa, Liberiassa ja Sierra Leonessa, vähenee, epidemian sosio-ekonomiset vaikutukset jatkuvat vielä pitkään.

Vuonna 2014 talouden kasvu putosi dramaattisesti Guineassa, Liberiassa ja Sierra Leonessa. Maat kamppailevat budjettivajeen kanssa, köyhien määrä on kasvussa, tuhansia työpaikkoja on menetetty ja arvioiden mukaan 5 miljoonan lapsen ja nuoren koulunkäynti on keskeytynyt koulujen suljettua ovensa. Erityisesti naiset kärsivät kohtuuttomasti terveyspalveluiden heikentymisestä.

YK:n kehitysohjelma UNDP on koordinoinut ebolan vastaista työtä ja julkistaa nyt yhdessä Afrikan kehityspankin, Euroopan unionin ja Maailman pankin kanssa laaditun kattavan toipumissuunnitelman. "Recovering from Ebola crisis - a summary report" on yhteenveto toimintasuunnitelmasta ja tilanneanalyysistä.

UNDP:n taudinvastainen työ ja pyrkimys pitkän aikavälin kehitykseen alueilla rakentuu seuraavien neljän osa-alueen varaan, joilla on jo otettu merkittäviä edistysaskeleita.

Talous ja työpaikat
UNDP tukee työpaikkojen luomista kolmella tasolla: maksamalla palkkoja, tukemalla yrityksiä ja editämällä niitä hallitusten tarjoamia puitteita, joilla pyritään saamaan yksityisen sektorin taas jaloilleen. Esimerkiksi Liberiassa UNDP on maksanut palkkoja sadoille naisille, jotka menettivät tulonlähteensä, kun hallitus kielsi kuivalihan myynnin. Kaikissa kolmessa maassa UNDP on taannut rahoituksen 97 % rekisteröityneelle ebolatyöntekijälle.

Terveyspalveluiden elvyttäminen
Terveyspalveluiden elvyttämistä tukeakseen UNDP työskentelee kansallisten yhteistyökumppaneiden kanssa useiden aloitteiden parissa. Maailmanlaajuisen aidsin, tuberkuloosin ja malarian vastaisen työn rahoituksen ensisijaisena vastaanottajana UNDP on myös ottanut roolin varmistaakseen hoidon noin 80 prosentille potilaista, jotka eivät muuten saa hoitoa.

Hallinto, joka edistää elpymistä, rauhaa ja vakautta
UNDP tukee paikallishallintoa taloussuunnittelun ja logistiikan kaltaisten peruspalveluiden ylläpitämisessä samalla kun se tukee paikallisväestön osallistumista päätöksentekoon. Guinean pahiten kärsineillä alueilla UNICEF (YK:n lastenjärjestö), UNFPA (YK:n väestörahasto) ja UNDP tekevät yhteistyötä hallituksen, kylien edustajien, nuorten, uskonnollisten johtajien ja opettajien kanssa. Tämä yhteistyö auttaa tunnistamaan uudet tartuntatapaukset, tarjoaa suojaa orvoksi jääneille ja edistää rauhaa ja avointa kanssakäymistä.

Riskinhallinta tulevien tartunta-aaltojen puhkeamisen varalta
Lopuksi, vähentääkseen haavoittuvaisuutta ja vahvistaakseen toimintakykyä tulevien tartunta-aaltojen varalle, UNDP monipuolistaa talouden tulonlähteitä, hidastaa metsäkatoa ja kehittää maailmanlaajuista tarkkailukoneistoa, jotta mahdolliset tulevat tartunnat huomattaisiin ajoissa. Sierra Leonessa UNDP on sitouttanut median mukaan jakamaan tietoa taudista ja miten se leviää. Vuonna 2014 tällä tavoin tavoitettiin 1,5 miljoonaa ihmistä.

UNDP Maailmalla

Olet sivulla UNDP Suomi Edustustoimisto
Siirry sivulle UNDP Global