UNDP Vanuatussa Pam-myrskyn jälkeen

31.3.2015

 

Vanuatun hallitus yhdessä YK:n ja muiden yhteistyötahojen kanssa julkaisi 24. maaliskuuta vetoomuksen kerätäkseen taloudellista tukea ihmisille ja yhteisöille, joihin trooppinen hirmumyrsky Pam iski maaliskuun puolivälissä.

Vetoomus, joka julkaistiin Vanuatun saariryhmän pääkaupungissa Port Vilassa, on osoitettu kansainväliselle yhteisölle ja sen avulla pyritään saamaan kasaan 27,8 miljoonaa euroa, joilla vastata syklonin aiheuttamaan humanitaariseen kriisiin alueella seuraavan kolmen kuukauden aikana. Noin kaksi miljoonaa euroa tästä summasta käytetään välittömän palautumisen ohjelmaan, jonka johdossa YK:n kehitysohjelma UNDP on.

Ohjelma keskittyy raivaustöihin ja elinkeinojen ylläpitämiseen, mikä tarjoaa työtä ihmisille ja helpottaa jälleenrakennusta. UNDP tarjosi 325 000 euron hätärahoituksen saariryhmän asukkaille heti myrskyn jälkeen.

Sykloni, jota pidetään yhtenä pahimmista luonnonkatastrofeista Vanuatun historiassa, on aiheuttanut laajamittaisia tuhoja saarisyhmässä. Se vaikuttaa arviolta 166 000 ihmisen elämään 22 saarella, mikä on lähes puolet maan väestöstä. Myrskyssä on varmistettu kuolleen 24 henkeä ja noin 75 000 vanuatulaista on jäänyt kodittomaksi.

Osnat Lubrani, UNDP:n maakoordinaattori Vanuatulla sekä YK:n humanitaarisen työn koordinaattori, kiitti Vanuatun hallitusta, jonka investoinnit riskivalmiuteen auttoivat pelastamaan henkiä, ja vetosi tuen tarpeeseen toipumisessa. “Vaikka Vanuatun ihmiset ovat osoittaneet suunnatonta sopeutumiskykyä ja voimaa tässä vaikeassa tilanteessa, tukea tarvitaan jatkossa, jotta Vanuatu voi keskittyä katastrofista toipumiseen. On varmistettava, etteivät taudit tai ruoan ja suojan puute johda hengenvaaraan”, sanoi Lubrani.

Humanitaarinen apu, joka keskittyy elintärkeisiin tarpeisiin hätätilanteessa, vähentää myös pitkän aikavälin vaikutuksia elinkeinoihin, infrastruktuuriin ja talouteen. Välittömästi katastrofin jälkeen tehtävä työ on suunniteltu sekä estämään Pam-myrskyn kaltaisten katastrofien aiheuttamaa takapakkia kehityksessä että tukemaan ihmisten kykyä selviytyä tulevista hätätilanteista.

UNDP:n hankkeet keskittyvät ensisijaisesti säilyttämään toimivan infrastruktuurin, kuten sadeveden keräämiseen suunnitellut rakenteet, käyttökelpoiset tieyhteydet, työmahdollisuudet ja toimivan ennakkovaroitusjärjestelmän mahdollisten tulevien luonnonmullistusten varalle.

UNDP Maailmalla

Olet sivulla UNDP Suomi Edustustoimisto
Siirry sivulle UNDP Global