UNDP tukee Nepalia tuhoisan maanjäristyksen jälkeen

28.4.2015

Katmandu 26. huhtikuuta – Samaan aikaan kun YK:n kehitysohjelma UNDP yhdessä muiden YK-toimijoiden ja kansainvälisen yhteisön kanssa ponnistelee tukeakseen Nepalin hallitusta maanjäristyksen tuhojen määrittämisessä ja niihin vastaamisessa, ei ole kysymystäkään siitä, etteikö järistys aiheuttaisi laajaa tuhoa koko maassa, myös sen pääkaupungissa Katmandussa.

Lauantaina Nepaliin iskenyt maanjäristys oli voimakkuudeltaan 7,9 magnitudia, ja sitä kuvaillaan pahimmaksi maata kohdanneeksi luonnonkatastrofiksi sitten vuoden 1934 järistyksen, joka johti yli 10 000 nepalilaisen kuolemaan. Lukuisat jälkijäristykset ovat vavisuttaneet maata lauantain jälkeen.

Maanantaina hallituksen luvut kertoivat 1900 hengen kuolleen ja yli 5000 loukkaantuneen. Uhrien lopullinen lukumäärä on oletettavasti paljon korkeampi, sillä maan kaukaisemmista osista saadaan edelleen viestejä uusista uhreista. Kaiken kaikkiaan järistyksellä arvioidaan olevan vaikutuksia 6,6 miljoonaan ihmiseen lähes puolessa Nepalin maa-alueesta.

”On ensisijaisen tärkeää, että toimimme nopeasti ja tehokkaasti”, sanoo Jamie McGoldrick, UNDP:n maatiimiin johtaja Nepalissa. ”Meidän on varmistettava, ettei enempää henkiä menetetä ja että ensisijaisesti kaikista heikoimmassa asemassa olevien tarpeet huomioidaan.”

Tuhannet ihmiset viettivät ensimmäisen yön järistyksen jälkeen taivasalla peläten jälkijäristyksiä, jotka vyöryivät yli maan. Nepalin hallitus on julistanut kansallisen hätätilan ja anonut apua kansainväliseltä yhteisöltä.

UNDP, joka johtaa YK:n välittömän avun toimintaa, on tukenut hallitusta tiedon keräämisessä ja avuntarpeen määrittämisessä. Humanitaarisen avun maatiimi tukee hallituksen toimintaa koordinoimalla kansainvälistä avustustoimintaa. UNDP myös avustaa raivaustöissä ja vahvistaa paikallisten toimijoiden valmiuksia etsintä- ja pelastustöissä sekä välittömän avun tarjoamisessa.

UNDP Maailmalla

Olet sivulla UNDP Suomi Edustustoimisto
Siirry sivulle UNDP Global