YK 70 vuotta: Vahva YK, parempi maailma

24.10.2015

24. lokakuuta vietettävää YK:n päivää juhlitaan tänä vuonna tavallista suuremmin menoin, kun maailmanlaajuinen yhteistyöjärjestö täyttää 70 vuotta. Ympäri maailman yli 300 maamerkkiä valaistaan YK:n sinisiksi osana merkkivuoden juhlallisuuksia. Pariisin Eiffel-torni, Sydneyn oopperatalo, YK:n päämaja New Yorkissa, Kristus-patsas Corcovado-vuorella Riossa sekä Kiinanmuuri saavat kaikki sinisen juhlavalaistuksen. Pohjoismaista ikonisten rakennusten listaa täydentävät Pieni merenneito -patsas ja Tivoli Kööpenhaminassa, Globe Tukholmassa, Oslon kaupungintalo ja Helsingin tuomiokirkko. Valoinstallaatioita voi ihastella täällä.
 
Yhdistyneet kansakunnat on 70 vuoden ajan työskennellyt ihmisoikeuksien, rauhan ja turvallisuuden sekä kehityksen eturintamassa. YK perustettiin toisen maailmansodan jälkeen vuonna 1945, jolloin 51 valtiota sitoutui yhteistyöhön rauhan puolesta. Tähän pyritään kehittämällä ystävällisiä suhteita kansojen välillä ja edistämällä sosiaalista kehitystä, elintasoa sekä ihmisoikeuksia. 
 
Rauhanturvaamisen ja rauhantyön, konfliktien ennaltaehkäisyn ja humanitaarisen avun ohella YK-järjestelmä (erikoistuneet organisaatiot, rahastot ja hankkeet) vaikuttaa elämäämme monin tavoin ja tekee maailmasta paremman paikan. Alla kolme esimerkkiä listasta "70 tapaa, miten YK muuttaa maailmaa".
 
Kehityksen edistäminen
YK on omistautunut kohentamaan elintasoa ja avaamaan mahdollisuuksia ympäri maailman. Vuodesta 2000 lähten tätä työtä ohjasivat vuosituhattavoitteet, ja vuoden 2016 alusta aina vuoteen 2030 saakka kehitysohjelmaa ohjastavat 17 kestävän kehityksen tavoitetta. Kaikki työ rahoitetaan jäsenvaltioiden vapaaehtoisilla lahjoituksilla. YK:n kehitysohjelma UNDP, jolla on yli 4800 hanketta 170 maassa työskentelee köyhyyttä vastaan ja hyvän hallinnon sekä ympäristön kestävän hyödyntämisen puolesta. Pysyvä edustus 170 maassa auttaa myös vastataan kriiseihin nopeasti. 
 
Demokratian vaaliminen
YK edistää ja vahvistaa demokraattisia elimiä ja käytöntöjä ympäri maailman. YK on tukenut demokraattisia vaaleja yli 100 maassa, usein käänteentekevinä aikoina näiden historiassa. 1990-luvulla YK järjesti tai valvoi vaaleja Kambodžassa, El Salvadorissa, Etelä-Afrikassa, Mosambikissa ja Itä-Timorissa. Viime vuosina YK:n työ on ollut merkittävänä tukena Afganistanissa, Burundissa, Kongon tasavallassa, Irakissa, Nepalissa, Sierra Leonessa ja Sudanissa. 
 
Ilmastonmuutos
YK auttaa kehittyviä maita kohtaamaan ilmastonmuutoksen aiheuttamia haasteita. 39 YK-järjestelmän elintä on yhdistänyt voimansa jotta ongelmaan voitaisiin vastata kattavasti. Esimerkiksi Maailmanlaajuinen ympäristörahasto (Global Environment Facility), joka yhdistää kymmenen YK-organisaatiota, rahoittaa hankkeita kehittyvissä maissa. Ilmastosopimuksen rahoitusmekanismina se ohjaa vuosittain noin 550 milijoonaa dollaria hankkeisiin, joissa uuden teknologian, tehokkaan energiankäytön, uusiutuvan energian ja kestävien liikenneratkaisuiden avulla pyritään hillitsemään ilmaston muutoksia. 
 
Pääsihteeri Ban Ki-moonin viesti 70-vuotiaalle YK:lle
YK:n 70-vuotiapäivä on sopiva aika nostaa esiin järjestelmän lukuisat sitkeydellä aikaansaadut saavutukset ja vahvistaa yhteisöämme työskentelemään entistä lujemmin rauhan ja turvallisuuden, kestävän kehityksen ja ihmisoikeuksien puolesta. 
 
YK:lla on myönteinen vaikutus miljoonien ihmisten elämään päivittäin: lasten rokotukset, ruoka-apu, pakolaisten majoitus, rauhanturvajoukot, ympäristönsuojelu, rauhanomaisten ratkaisuiden etsiminen ja demokratian tukeminen, sukupuolten välinen tasa-arvo, ihmisoikeudet ja oikeusvaltio ovat kaikki osa tätä. 
 
Aikamme haasteet ovat sekä maantieteellisesti että temaattisesti ylirajaisia ja vaativat neuvotteluun ja yhteisymmärrykseen perustuvia kokonaisvaltaisia ratkaisuita. Juhlavuoden teema ”Vahva YK, parempi maailma” vangitsee monenkeskisen yhteistyön merkityksen ja YK:n keskeisen roolin tässä.  
 
Vain työskentelemällä yhdessä voimme saavuttaa uusia mahdollisuuksia. YK:ssa kaikki valtiot – pienet ja suuret, rikkaat ja köyhät – ja kaikki ihmiset saavat äänensä kuuluviin. Nopeaan tahtiin muuttuvassa maailmassa maailmanlaajuisen yhteistyöjärjestön roolin säilyttävä YK on korvaamaton työkalu yhteisen edistyksen saavuttamiseen. Käytetään tämä juhlavuosi oppiaksemme menneiden vuosikymmenten tapahtumista ja vahvistaaksemme sitoumustamme turvalliseen ja ihmisarvoiseen elämään.

UNDP Maailmalla

Olet sivulla UNDP Suomi Edustustoimisto
Siirry sivulle UNDP Global