Syyria-konferenssi Lontoossa 4.2.2016

UNDP:n työ Syyrian kriisin vaikutusalueella

4.2.2016

Torstaina 4. helmikuuta Lontoossa pidetyn Syyria-konferenssin tavoitteena oli kerätä rahoitus YK:n työn mahdollistamiseksi Syyriassa ja sen naapurimaissa. Tärkeä tavoite on myös tulevan vakauttamisen ja jälleenrakennuksen pohjustaminen. Kuwait, Norja, Saksa ja Iso-Britannia isännöivät konferenssin yhdessä Yhdistyneiden kansakuntien kanssa. YK:n kehitysohjelma UNDP työskentelee alueella pitkän aikavälin kehityksen parissa, mikä tekee yhteisöistä joustavampia, edistää jälleenrakennusta, luo taloudellisia mahdollisuuksia ja työllisyyttä.

Syyria
Viisi vuotta kestänyt kriisi aiheuttaa edelleen mittavaa tuhoa Syyriassa ja vaikuttaa kaikkiin elämän osa-alueisiin. Yli 82 prosenttia syyrialaisista elää köyhyydessä ja 13,5 miljoonaa ihmistä on kipeästi humanitaarisen avun tarpeessa. Suurin osa maansisäisistä pakolaisista elää osana yhteisöitä, jotka ovat ottaneet heidät vieraanvaraisesti vastaan, mutta järjestely asettaa työmarkkinat, peruspalvelut ja infrastruktuurin kovan paineen alle ja vaarantaa sosiaalisen yhtenäisyyden kokemuksen alueella. Maa on ottanut lähes 40 vuotta takapakkia inhimillisessä kehityksessä.

UNDP pyrkii vähentämään sekä maansisäisten että maasta lähtevien pakolaisten määrää. Lue lisää UNDP:n hankkeista Syyriassa täältä

Irak
Irakin humanitaarinen hätä ja turvallisuus- sekä kehitystilanne ovat Syyrian kriisin vaikutusalueen vakavimpia. Epävakauksien alkamisesta lähtien 2011 244 600 syyrialaista on paennut Irakiin, ja Isisin nousun jälkeen tammikuussa 2014 lähes 3,2 miljoonaa irakilaista on joutunut jättämään kotinsa. Vähintään kymmenen miljoonaa irakilaista on jonkin asteisessa humanitaarisen avun tarpeessa ja luvun arvioidaan nousevan.

Lue lisää UNDP hankkeista Irakissa täältä.

Libanon ja Jordania
UNDP:n ensisijainen tavoite Libanonissa ja Jordaniassa on viranomaisten tukeminen pakolaisvirran hallitsemisessa. Kriisin puhkeamisen jälkeen 4,5 miljoonan hengen Libanon on ottanut vastaan yli miljoona rekisteröitynyttä pakolaista Syyriasta ja Jordania lähes 650 000. Suurin osa näistä ihmisistä ei asu pakolaisleireillä, vaan osana paikallisia yhteisöitä ympäri maan. UNDP on tarjonnut poliittista ja operatiivista tukea, jotta pakolaisia vastaanottaneet yhteisöt voivat pitää yllä tarvittavia peruspalveluita äkillisesti kasvaneelle väkimäärälle.

Lue UNDP:n hankkeista Libanonissa ja Jordaniassa.

Turkki
Turkilla on noin 900 km yhteistä rajaa Syyrian kanssa. Maareitti Syyriasta Eurooppaan kulkee Turkin halki, ja Turkki on vastaanottanut enemmän syyrialaisia pakolaisia kuin mikään muu maa – yli kaksi miljoonaa. 300 000 pakolaista asuu pakolaisliereillä, mutta lähes kaksi miljoonaa pakolaista, 90 prosenttia kaikista maahan tulleista, elää osana paikallisia yhteisöitä Gaziantepissa, Kilisissa, Sanliurfassa ja Hatayssa. UNDP:n työ keskittyy näille alueille ja pyrkii vahvistamaan, että sekä paikallisille että pakolaisille voidaan taata välttämättömät julkiset palvelut.

Lue lisää UNDP:n hankkeista Turkissa täältä.

Lisätietoja

Trygve Ølfarnes 
Deputy Director 
trygve.olfarnes@undp.org
+47 94156028

UNDP Maailmalla

Olet sivulla UNDP Suomi Edustustoimisto
Siirry sivulle UNDP Global