Wild for Life – YK pyrkii lopettamaan villieläimien laittoman kaupan

30.5.2016

Kuva: UNDP Paul Harrison

Nairobi 25.5.2016 – YK:n yleiskokouksessa Nairobissa lanseerattiin toukokuun lopussa Wild for Life –kampanja, joka pyrkii saamaan miljoonia ihmisiä liikkeelle uhanalaisten eläimien laittoman metsästyksen ja kaupan lopettamiseksi. Kampanjan taustalla vaikuttavat YK:n ympäristöohjelma UNEP, YK:n kehitysohjelman UNDP, YK:n huumeidenvalvontaohjelman UNODC ja CITES, joka on yleissopimus uhanalaisten villieläin- ja -kasvilajien kansainvälisestä kaupasta. Lisäksi kampanjaan osallistuvat useat YK:n hyväntahdonlähettiläät, kuten Gisele Bündchen, Ian Somerhalder ja Nikki Reed.

“Tuhansia villieläimiä tapetaan vuosittain laittomasti. Tämän takana on usein järjestäytyneitä rikollisverkostoja, joiden toimia ohjaavat raha ja ahneus”, sanoi YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon ja jatkoi: ”Kehotan hallituksia ja kansalaisia kaikkialla antamaan tukensa YK:n Wild for Life –kampanjalle, joka pyrkii tämän tuhoisan salakaupan lopettamiseen. Villieläimien ja luonnon säilyttäminen on oleellista myös ihmisten ja koko maapallon hyvinvoinnille.”

Vuosien 2010 ja 2012 välillä 100 000 norsua tapettiin Afrikassa niistä saatavan luun takia. Kolme sarvikuonoa tapetaan päivittäin, ja Länsi-Afrikan mustasarvikuono on jo kuollut sukupuuttoon. Muurahaiskävyt ovat maailman eniten salakaupattuja nisäkkäitä. Isot ihmisapinat ovat jo paikallisesti kuolleet sukupuuttoon monessa Afrikan maassa. 

Villieläimien laittoman kaupan voitoilla voidaan rahoittaa kansainvälisiä rikollisjoukkoja, mikä heikentää maiden turvallisuutta ja rauhaa, vaarantaen näin myös paikallisten asukkaiden toimeentulon – erityisesti maissa, joiden pääelinkeino on turismi. 

Salakaupan, joka uhkaa sekä luonnon monimuotoisuutta että kansalaisten elinkeinoja ja turvallisuutta, lopettaminen on oleellista myös kestävän kehityksen tavoitteiden saavuttamisen kannalta. Tavoite 15 – maanpäällinen elämä – peräänkuuluttaa erityisesti luonnonvaraisen eläimistön ja kasviston sekä niille elintärkeiden ekosysteemien suojelua. Tavoite pitää sisällään pyrkimyksen laittoman villieläinkaupan lopettamiseksi puuttumalla sekä tuotteiden kysyntään että tarjotaan. 

Poliitikot, julkisuudenhenkilöt sekä yritysten johtajat jatkavat Wild for Life -kampanjan avaamisen yhteydessä tehtyjen vetoomusten ajamista uhanalaisten eläinlajien salakaupan lopettamiseksi aina maailman ympäristöpäivään asti, jota vietetään 5. kesäkuuta. Tapahtuman isäntämaana toimii tänä vuonna Angola, jonka suurimpana tavoitteena on norsunluun salakaupan lopettaminen.

Liity kampanjaan vierailemalla osoitteessa www.wildfor.life ja osallistu keskusteluun sosiaalisessa mediassa hashtagilla #Wildforlife.
 

UNDP Maailmalla

Olet sivulla UNDP Suomi Edustustoimisto
Siirry sivulle UNDP Global