Maksuttomat oikeuspalvelut auttavat tuhansia ihmisiä Kirgisiassa

7.9.2017

Kyzyl Oktabrin kylän asukkaita Chuin alueelle Kirgisiassa odottaa vuoroaan lakineuvontaan. Kuva: UNDP Kyrgyzstan

Kirgisialainen Irina Evdokimova on yksi tuhansista ihmisistä, joka on saanut oikeusneuvontaa maksuttomista oikeusapukeskuksista. Keskukset ovat osa Suomen rahoittamaa työtä oikeuspalveluiden kehittämiseksi.

Kun kirgisialaisen Irina Evdokimovan aviomies pahoinpiteli tämän sairaalakuntoon, Evdokimova sai tarpeekseen. Hän päätti hakea avioeroa ja sai eron myötä parin neljän lapsen yksinhuoltajuuden. Lapset eivät kuitenkaan voineet jäädä yksin kotiin, kun Evdokimova toipui vammoistaan sairaalassa. Niinpä Evdokimova lähetti heidät väliaikaisesti sisäoppilaitokseen.

Kun Evdokimova tervehtyi ja pääsi kotiin sairaalasta, kaiken piti olla hyvin. Pian ilmeni kuitenkin ongelma: hän ei saanutkaan lapsiaan takaisin kotiin. Evdokimova ymmärsi tarvitsevansa kokeneen asianajajan apua, jotta ongelma ratkeaisi. Hänellä ei kuitenkaan ollut riittävästi rahaa asianajajan palkkaamiseen. Keinot olivat vähissä.

Juristi auttoi keräämään asiakirjat
Evdokimovan tilanne on tavallinen Keski-Aasiassa sijaitsevassa Kirgisiassa, missä noin kolmannes väestöstä elää köyhyysrajan alapuolella. Asianajopalvelut voivat maksaa satoja euroja yhtä tapausta kohden, eikä suurella osalla ihmisistä ole niihin varaa.

Lopulta Evdokimova sai apua maksuttomasta oikeusapukeskuksesta. Keskuksen juristi auttoi häntä keräämään ja täyttämään asiakirjat, joiden avulla hän saisi lapset kotiin. "Oikeuskäsittely kesti pitkään, mutta voitimme ja sain lapset takaisin kotiin", Evdokimova kertoo.

Maksuttomat oikeusapukeskukset ovat osa UNDP:n Rule of Law -hanketta, jota Suomi tukee kahdella miljoonalla eurolla vuosina 2014–2018. Hankkeen pilottialueilla Oshissa ja Chuissa on avattu tähän mennessä yhteensä 14 oikeusapukeskusta, jotka auttoivat viime vuonna yli 16 000:ta ihmistä. UNDP kehittää oikeusapukeskuksia yhdessä Kirgisian oikeusministeriön kanssa.

Agenda 2030:n ja kestävän kehityksen tavoitteiden mukaan kaikille ihmisille pitäisi taata pääsy oikeuspalveluihin. Oikeuspalveluiden entistä parempi saatavuus tuo turvaa erityisesti haavoittuvassa asemassa oleville väestöryhmille kuten naisille ja vammaisille.

undp-rbec-kg-legal-aid-2Bussilla liikkuvat oikeusneuvojat antavat lakineuvontaa Kyzyl Oktabrin kylässä Chuin alueella. Kuva: UNDP Kyrgyzstan


Bussi tuo avun syrjäseudulle

Korkea hinta ei ole ainoa syy, jonka takia oikeuspalvelut ovat monen kirgisialaisen ulottumattomissa. Toinen ongelma ovat välimatkat: kaksi kolmesta kirgisialaisesta elää maaseudun syrjäisillä vuoristoalueilla, jossa asianajajia ei ole välttämättä lainkaan. Alueiden asukkaat voivat joutua matkustamaan lähes 20 kilometriä, että saisivat oikeusneuvontaa.

Rule of Law -hanke ylittää myös tämän esteen. Apuna on liikkuva juristibussi, joka vie oikeusavun vuoristojen syrjäkyliin. Tähän mennessä juristibussi on käynyt yli 170 kylässä ja sen palveluista on hyötynyt yli 3 000 ihmistä. Bussi on tärkeä etenkin niille ihmisryhmille, joille pitkien välimatkojen kulkeminen on tavallista vaikeampaa. Heihin kuuluvat muun muassa pienten lasten äidit, vammaiset ja vanhukset.

Lainsäädäntö kehittyy
Maksuttomien oikeuspalveluiden kehittämisen lisäksi hanke on vaikuttanut oikeusapua koskevan lainsäädännön paranemiseen Kirgisiassa. Maa hyväksyi viime vuoden lopussa lain, jonka ansiosta valtio takaa entistä useammalle ihmiselle ilmaista oikeusapua tapauksissa, jotka koskevat yksityis- ja hallinto-oikeudellisia asioita, kuten verotusta, elatusapua ja maanomistusta.

UNDP:n hankekoordinaattorin Ainura Alymbekovan mukaan tavoite on, että vastaava oikeusapu on ennen pitkää jokaisen kirgisialaisen oikeus.

UNDP Maailmalla

Olet sivulla UNDP Suomi Edustustoimisto
Siirry sivulle UNDP Global