Tarinoita kentältä: työtä köyhyyden vähentämiseksi Laosissa

11.4.2018

Noviisimunkkeja Mount Phousy-vuorella Luang Prabangissa Kuva: Riikka Aartola

Ruohikolla kävelee metallinpaljastinta edestakaisin liikutteleva mies. Lähistöllä kaksi muuta sahaa varovasti rypälepommin kuorta auki, kolmas valuttaa kuoren päälle viileää vettä jotteivat sen sisällä normaalisti olevat kymmenet pienemmät ammukset kuumenisi ja räjähtäisi. On ensimmäinen viikkoni työharjoittelussa Laosissa ja olen seuraamassa demonstraatiota räjähtämättömien ampumatarvikkeiden raivauksesta.

Työsarkaa riittää, sillä Laos on väestön kokoon suhteutettuna maailman pommitetuin maa. Vietnamin sodan aikana vuosina 1964-1973 Yhdysvallat pudotti maahan yli 2 miljoonaa tonnia räjähteitä, mikä tarkoittaa keskimäärin lentokoneellista ammuksia joka kahdeksas minuutti yhdeksän vuoden ajan. Noin kolmasosa pudotetuista ammuksista ei räjähtänyt ja maahan jääneet tuhannet tonnit räjähteitä muodostavat edelleen laajan ongelman vaatien säännöllisiä uhreja ja rajoittaen kehitystä muun muassa maanviljelyä estäen. Yksi UNDP:n tärkeimmistä tehtävistä Laosissa onkin tukea pomminraivausta, jonka lisäksi etenkin lapsia koulutetaan pommien vaaroista ja räjähteiden uhreille ja heidän perheilleen tarjotaan apua. Paikallinen kehityshaaste on otettu huomioon myös kestävän kehityksen tavoitteissa, sillä maailmanlaajuisten 17 tavoitteen lisäksi Laosilla on myös paikallinen 18. kestävän kehityksen tavoite ”Lives Safe from Unexploded Ordenance”, jonka tarkoituksena on tukea maata sen ponnisteluissa räjähtämättömien ammusten raivaamisessa.

Kaakkois-Aasiassa sijaitseva Laos on viehättävän omaperäinen maa. Aikoinaan miljoonien elefanttien maaksi kutsuttu Ranskan entinen siirtomaa oli kuningaskunta vuoteen 1975 saakka, jolloin siitä tuli kommunistinen tasavalta. Laos oli pitkään sulkeutunut valtio, kunnes se 1990-luvun alussa alkoi hiljalleen avautua ja nykyään Laosissa moderni kehitys ja paikalliset perinteet kohtaavat ainutlaatuisella tavalla. Kuvaava esimerkki tästä on YK:n maatoimistomme, jonka pihalla on perinteinen henkien talo eli perinteisiin henkiuskomuksiin liittyvä alttari, mutta saman aikaisesti katolla sähköä tuottavat aurinkopaneelit. Katukuvassa toisiinsa sekoittuvat buddhalaiset munkit oransseissa kaavuissaan, uutuuttaan kiiltelevät katumaasturit sekä sirppien ja vasaroiden koristamat liput.

Monipuolisen historian ja kulttuurinsa lisäksi Laos tarjoaa äärimmäisen mielenkiintoisen ympäristön työskennellä kehitysyhteistyön parissa. Laos kuuluu maailman vähiten kehittyneisiin maihin, mutta on kehittynyt merkittävästi viime vuosikymmeninä ja muun muassa saavuttanut YK:n vuosituhattavoitteen köyhyyden puolittamisesta. Kehitystä on siivittänyt viime vuosien nopea talouskasvu, ja nykyisin Laosin suurin kehityshaaste onkin varmistaa talouskasvun hyötyjen jakautuminen tasaisesti eri väestönosien kesken kaikkien hyvinvointia lisäten, ympäristöä vahingoittamatta.

UNDP:n työ Laosissa keskittyy etenkin yllä mainittujen haasteiden ratkaisemiseen. Tärkeänä tehtävänä on myös paikallistaa YK:n kestävän kehityksen tavoitteita ja tukea Laosin hallintoa sen oman viisivuotissuunnitelman toteuttamisessa, pidempiaikaisena tavoitteena vähiten kehittyneiden maiden luokituksesta poispääsy. Oma yksikköni, Governance, Livelihoods & Poverty reduction, työskentelee laajasti erilaisten aiheiden parissa hyvän hallinnon, köyhyyden vähentämisen ja elinkeinojen tukemisen saralla. Työtehtäväni keskittyvät pääosin kehitysyhteistyöhankkeiden hallinnointiin. Hankkeiden teemat vaihtelevat monipuolisesti aina laolaisten vientituotteiden tukemisesta oikeusvaltion ja -järjestelmien vahvistamiseen ja maaseudun yhteisöradioiden kehittämiseen. Yksi erityisen mieleenpainuvista tehtävistä harjoitteluni aikana oli osallistua korkean tason vierailun järjestelyihin ja päästä tapaamaan YK:n apulaispääsihteeri, UNDP:n varapääjohtaja ja UNDP Aasian ja Tyynenmeren alueen johtaja Haoliang Xu tämän vieraillessa Laosissa. UNDP Laosin noin 40 työntekijää edustavat yli kymmentä eri kansalaisuutta ja monikulttuuriseen tiimiimme kuuluu ilokseni myös toinen suomalainen, pitkän ja mielenkiintoisen YK-uran tehnyt Laosin UNDP:n pysyvä edustaja ja YK:n maakoordinaattori Kaarina Immonen. Laolaisten ihmisten ehdottomasti paras puoli on ylitsepursuava ystävällisyys ja avuliaisuus ja tämä lämmin paikallinen tunnelma oli läsnä koko toimistollamme.

Hain harjoitteluun EDUFI:n eli entisen CIMO:n korkeakouluharjoitteluhaun kautta, ja suosittelen lämpimästi ohjelmaa kaikille YK:ssa tai muissa kansainvälisissä organisaatioissa työskentelystä kiinnostuneille. Harjoittelu tarjosi erinomaisen mahdollisuuden vahvistaa ammatillista osaamista, luoda kansainvälisiä verkostoja ja tutustua uuteen kulttuuriin – loistavia vapaa-ajanviettomahdollisuuksia ja matkustelua unohtamatta.

UNDP Maailmalla

Olet sivulla UNDP Suomi Edustustoimisto
Siirry sivulle UNDP Global