YK vetoaa kiireelliseen lisäapuun syyrialaispakolaisten ja pakolaisia isännöivien naapurimaiden paikallisyhteisöjen tukemiseksi

24.4.2018

Kuva: UNDP

Bryssel, 24. huhtikuuta 2018 – Kansainvälisen yhteisön Syyria-konferenssi on käynnissä Brysselissä, ja YK-järjestöjen johtajat vaativat kiireellistä lisätukea heikoimmassa asemassa oleville syyrialaisille, kriisistä kärsiville pakolaisille sekä heistä huolehtiville yhteisöille.

Kun Syyrian epäinhimillinen konflikti jyllää jo kahdeksatta vuotta, on 13,1 miljoonaa ihmistä maan sisällä humanitaarisen avun ja suojelun tarpeessa. Lisäksi 5,6 miljoonaa ihmistä on pakolaisina Syyrian naapurimaissa, joissa 3,9 miljoonaa heikommaissa asemassa olevaa isäntäyhteisön jäsentä on myös tuen tarpeessa.

Kansainvälisen yhteisön, Suomi mukaan lukien, runsaasta panostuksesta huolimatta, ainoastaan 2,3 miljardia dollaria tarvitusta 9,1 miljardista on saavutettu Syyrian kriisistä kärsivien tukemiseen. Ilman riittävää rahoitusta YK:n humanitaariset järjestöt ja kehitysyhteistyöjärjestöt kykene ylläpitämään riittävää elämää pelastavia toimia yli 22 miljoonalle sitä tarvitsevalle ihmiselle. Vähemmän rahaa tarkoittaa yksinkertaisesti vähemmän tukea heikoimmassa asemassa oleville ja epätoivoisille perheille.

”Vuoden 2018 ensimmäisinä kuukausina humanitaarinen kriisi Syyriassa on pahentunut entisestään. Yli 700 000 ihmistä on joutunut pakolaisiksi väkivallan ja akuuttien tarpeiden vuoksi vuoden alusta lähtien. Lähes 70% väestöstä elää nyt äärimmäisessä köyhyydessä ", varoitti YK:n humanitaarisesta toiminnasta vastaava hätäapukoordinaattori Mark Lowcock. "Seuraavien kahden päivän aikana haluamme kertoa syyrialaisille, että heitä ole unohdettu; että yritämme koko ajan löytää parempia tapoja auttaa heitä tässä kaameassa tilanteessa. Me vetoamme avunantajia sitoutumaan auttamaan ja lisäämään tukeaan, jotta pystymme auttamaan ja suojelemaan syyrialaisia perheitä missä ikinä he ovatkin. Me emme aio luovuttaa, taisteluista, pommituksista ja väkivallasta huolimatta.”

Kansainvälisen yhteisön merkittävästä tuesta huolimatta jopa 80% Syyrian naapurimaissa olevista pakolaisista elää köyhyysrajan alapuolella ja 35% lapsipakolaisista ei käy koulua lainkaan. Isäntämaat ovat osoittaneet ihailtavaa anteliaisuutta Syyrian pakolaisille huolimatta valtavista kansallisiin palveluihin ja infrastruktuuriin kohdistuneista paineista, mutta kriisin jatkuessa myös naapurimaiden yhteisöt tarvisevat huomattavasti enemmän tukea. Ellei lisärahoitusta saada kiireesti, joudutaan elintärkeitä ohjelmia lakkauttamaan tai vähentämään, johtaen vuorostaan siihen, että entistä useammat lapset jäävät vaille koulutusta, entistä useampi perhe elää köyhyydessä, ja entistä harvemmalla on mahdollisuus ansaita riittävää elantoa.

”Neljännes maailman pakolaisista on syyrialaisia, ja neljäsosa kaikista syyrialaisista on pakolaisia”, muistuttaa YK:n pakolaisasiain päävaltuutettu Filippo Grandi. ”Kaikista kohtaamistamme humanitaarisista hätätilanteista ympäri maailman, ei ole toista yhtä suuren mittakaavan kriisiä kuin Syyrian konflikti, eikä yhtä suurta tarvetta lisätuelle. Pakolaisten, isäntämaiden ja paikallisyhteisöjen tarpeet ovat kiireellisimpiä ja tärkeämpiä kuin koskaan.”

”Syyrian konflikti jatkuu maailman suurimpana pakolaiskriisinä - yli 5,6 miljoonaa rekisteröityä syyrialaispakolaista, joista yli 2,6 miljoonaa lapsia – on tuen tarpeessa alueella, joka kohtaa jo valmiiksi taloudellisia, yhteiskunnallisia ja kehityksellisiä haasteita”, toteaa UNDP:n johtaja Achim Steiner. ”Isäntämaat ovat osoittaneet huomattavaa anteliaisuutta syyrialaispakolaisille jo useiden vuosien ajan huolimatta valtavasta kansallisten palvelujen ja infrastruktuurin kohtaamasta paineesta. Siksi vetoammekin kansainvälistä yhteisöä lisäämään tukeaan pidemmän aikavälin kehityksen edistämiseksi näille konfliktin eturivissä oleville maille, jotka ovat toimineet epäitsekkäästi koko kansainvälisen yhteisön puolesta.”

Lisätietoja:

YK:n koordinoima Syyrian sisäinen humanitaarisen avun suunnitelman mukaan vuonna 2018 tarvitaan 2,88 miljardia euroa, jotta pystytään jatkamaan ihmishenkien pelastamista, siivilien suojelua ja vahvistamaan kantokykyä (resilienssiä). Yhdistetty alueellinen pakolaisten ja kantokyvyn suunnitelma edellyttää 4,58 miljardia euroa, jotta pystytään vastaamaan välittömiin tarpeisiin ja rakentamaan paikallisyhteisöjen kantokykyä.

https://fts.unocha.org/emergencies/600/summary/2018

Yhteystiedot:

OCHA: laerke@un.org +4179 472 9750

swanson@un.org +962 791 417 882

UNHCR: mahecic@unhcr.org +41 79 642 9709

aminr@unhcr.org +962 790 045849

UNDP: theodore.murphy@undp.org +1 718 915 2097

ludmila.tiganu@undp.org +32 471 702 903

UNDP Maailmalla

Olet sivulla UNDP Suomi Edustustoimisto
Siirry sivulle UNDP Global