Suomessa vieraillut YK:n pääsihteeri Guterres painottaa monenkeskisen yhteistyön merkitystä

19.6.2018

Pääsihteeri Guterres keskustelemassa presidentti Sauli Niinistön kanssa

 

YK:n pääsihteeri António Guterres vieraili Suomessa 17.-18. kesäkuuta. Helsingissä Guterres isännöi YK:n korkean tason rauhanvälitysryhmän kokousta maanantaina 18. kesäkuuta sekä osallistui tasavallan presidentti Sauli Niinistön 17.–18. kesäkuuta isännöimiin Kultaranta-keskusteluihin.

Pääsihteeri perusti korkean tason rauhanvälitysryhmän 13. syyskuuta 2013, ja ryhmän innoittajana toimi pääsihteerin usko rauhandiplomatian nousuun. Ryhmä koostuu yhdeksästä miehestä ja yhdeksästä naisesta, joista kaikki ovat entisiä tai nykyisiä valtionpäämiehiä, korkea-arvoisia virkamiehiä tai tunnustusta saaneita asiantuntijoita, jotka antavat ryhmän käyttöön niin kokemuksensa, tietonsa ja taitonsa kuin verkostonsakin. Ryhmän jäseniin kuuluvat muun muassa presidentti Tarja Halonen, Michelle Bachelet (Chile), Ramos Horta (Itä-Timor), Olusegun Obasanjo (Nigeria), Asha-Rose Migiro (Tansania) ja Graça Machel (Mosambik). 

Ulko- ja turvallisuuspoliittisen Kultaranta-keskustelutapahtuman aiheena oli tänä vuonna kansainvälisen järjestelmän tulevaisuus. Kultarannan keskusteluihin sääntöpohjaisen maailman haasteista osallistui myös YK:n yleiskokouksen puheenjohtaja Miroslav Lajcak. Toisena päivänä pohdittiin lisäksi ilmastonmuutosta Suomen näkökulmasta, YK-politiikan suuntaa sekä tasa-arvoa. Kuudetta kertaa järjestettäviin Kultaranta-keskusteluihin oli kutsuttu noin sata keskustelijaa yhteiskunnan eri tahoilta. 

Pääsihteeri Guterres piti koko tapahtuman päätöspuheen, jossa hän nosti esille globaalit hyvinvoinnissa tapahtuneet edistysaskeleet.

”Huolimatta huolista, joita meillä on, uskon, että elämme paremmassa maailmassa kuin koskaan aikaisemmin. Olen kuitenkin sitä mieltä, että meillä on todella vakavia haasteita, jotka meidän on kohdattava.” Yksi näistä haasteista on reilun globalisaation rakentaminen. ”Huolimatta globalisaation hyödyistä ja teknologian edistysaskeleista, todistamme eriarvoisuuden kasvua maailmassa. Kahdeksan henkilöä – kahdeksan miestä, muuten – hallinnoi samaa varallisuuden määrää kuin ihmiskunnan köyhin puolisko", muistutti pääsihteeri.

Pääsihteeri painotti erityisesti monenkeskeistä yhteistyötä ja sääntöpohjaista kansainvälistä politiikkaa.

”Vaikka liikummekin kohti moninapaista maailmaa, sitä tärkeämpää on, että meillä on multilateraalisia hallinnon muotoja ja selkeät säännöt, jotka ohjaavat kansainvälistä politiikkaa”, hän sanoi. ”Tämä on asia, jossa Euroopan unionilla on mielestäni aivan keskeinen rooli, ja minusta tuntuu, että EU ei tee riittävästi toimia alueilla, joilla YK ja kansainvälinen yhteisö kokonaisuudessaan todella tarvitsisi huomattavasti yhtenäisemmän ja huomattavasti osallistuvamman ja tehokkaamman Euroopan unionin.”

 

UNDP Maailmalla

Olet sivulla UNDP Suomi Edustustoimisto
Siirry sivulle UNDP Global