Miten sukupuolten välinen tasa-arvo ja ilmastonmuutos liittyvät toisiinsa?

20. March 2019

Ilmastoneuvottelut Puolan Katowicessa COP24: n ja Davos-foorumin aikana päättyivät huolestuttavalla ilmoituksella ilmastonmuutoksen etenemisen nopeudesta. “Kysymys on elämästä ja kuolemasta”. Viimeisten neljän vuoden aikana olemme kokeneet ihmiskunnan historian korkeimmat lämpötilat - lähes 1 ° C korkeammat kuin teollisen vallankumouksen alkaessa.

Napajäät sulavat edelleen, koralliriutat haalistuvat ja kuolevat, ja merenpinnat nousevat. Yhä useammat alueet kärsivät veden niukkuudesta ja satojen vähenemisestä. Luonnonkatastrofien määrä ja intensiteetti on kasvussa.

Voisi ajatella, että nämä ovat visusti ympäristökysymyksiä, mutta oikeasti niiden taustalla on hiilidioksidipäästöihin perustuva taloudellinen liiketoimintamalli.

Se malli, jossa rikkain 1 prosentti väestöstä käyttää 33 prosenttia varallisuudesta. Jossa noin puolet työikäisistä naisista on työmarkkinoiden ulkopuolella, ja jossa on 122 nuorta naista jokaista 100 nuorta miestä kohden köyhyysrajan alapuolella. Alle viisi prosenttia suurten yritysten johtokuntien jäsenistä on naisia, ja miesten ansaitsemaa dollaria kohden naiset ansaitsevat noin 80 senttiä.

Ilmastonmuutoksen vaikutus naisten asemaan

Vaikka ilmastonmuutoksen vaikutukset ovat haitallisia kaikille, ne ovat vielä haitallisempia naisille, ja erityisesti syrjäseuduilla asuville ja alkuperäiskansoihin kuuluville. Arviolta noin neljännes taloudellisesti aktiivisista naisista työskentelee maataloudessa. Ilmastonmuutoksen aiheuttaessa vähentyneitä satoja, on sillä erityisen tuhoisa vaikutus miljoonien naisten toimeentuloon, sekä heidän perheidensä terveyteen ja ravinnonsaantiin hintojen noustessa.

Yrityksillä on valtava vastuu, ja kiireellinen tarve löytää vastuullisia tuotantotapoja sillä ne tarvitsevat vauraita yhteiskuntia voidakseen menestyä.

Agenda 2030 on kompassi, joka ohjaa ihmiskunnan kohtaloa. Se tähtää maailmaan, jossa ei ole köyhyyttä ja nälkää, kaikille taataan laadukas koulutus ja kohtuuhintaista, puhdasta energiaa. Näitä tavoitteita ei voida saavuttaaa ilman radikaaleja muutoksia.

Mitä yritykset voivat tehdä?

1) Varmista, että kestävyys on osana yrityksen ydintä. Siihen on sitouduttava yrityksen johdosta lähtien. Kun kolumbialainen ENEL sisällytti sukupuolten välisen tasa-arvon yritysmalliinsa, he havaitsivat, että yrityksen suoritus parani kun naispuolisten lahjakkuuksien määrää lisättiin.  Gender Equality Seal:in ansiosta, naisten osuus henkilöstöstä kasvoi 34 prosenttiin, ja naisten osuus johtohenkilöistä 36 prosenttiin.

2) Arvioi yrityksen yhdenmukaisuus kestävän kehityksen tavoitteiden kanssa. Yritykset voivat mitata miten yrityksen sisällä kestävän kehityksen tavoitteita noudatetaan. Indikaattoreina toimivat esimerkiksi sukupuoli- ja palkkaerot, miesten ja naisten eroavat poissaolot tai puuttuminen johtotehtävistä ja hallituksista. Yritykset voivat myös mitata hiilijalanjälkeään, ja veden ja energian kulutusta kestävän kehityksen tavoitteita tarkastelemalla.

UNDP on kehittänyt työkalun tällaista arviointia varten: Equality@Work on teknologiaratkaisu sukupuolten välisten erojen mittaamiseen yrityksissä.

3) Yritykset voivat varmistaa, että johtamistavat suosivat yhtäläisiä mahdollisuuksia kaikille. Muokkaa yrityskulttuurin normeja ja kompensoi niitä työntekijöitä, jotka ovat epätasa-arvoisessa asemassa - samalla sisällyttäen siihen kestävän kehityksen tavoitteet. Chileläinen CODELCO perusti Gender Equality Seal:in avulla Gabriela Mistral -ohjelman, jonka tavoitteena on sukupuolten tasa-arvon saavuttaminen ja naisten vaikutusvallan lisääminen. Naisten osuus henkilöstöstä kasvoi 12 prosenttia neljän vuoden aikana ja työympäristö parani merkittävästi. 73 prosenttia työntekijöistä vastasi työskentelevänsä positiivisessa ympäristössä, kun luku oli vuonna 2013, 62 prosenttia.

Gender Equality Seal:it ovat tehokas tapa saavuttaa nämä muutokset. Ne ovat UNDP:n edistämiä ohjelmia, jotka tuottavat selkeitä liiketoimintastrategioita edistääkseen sukupuolten tasa-arvoa. Yritykset voivat myös liittyä Green Commodities Programmen kaltaisiin ohjelmiin, jotka auttavat saavuttamaan kestävän maatalouden ja merenkulun tuotannon.

4) Tee kestävän kehityksen toimintasuunnitelmasta markkinamahdollisuus. Kestävän kehityksen tavoitteiden saavuttaminen voisi arvioiden mukaan avata jopa 60 markkinapaikkaa, jotka voisivat tuoda noin 12 miljardia dollaria maailmantalouteen ja luoda yli 380 miljoonaa uutta työpaikkaa. Mahdollisuuksia on monia - jätteiden vähentämisestä elektroniikan kiertotalouden malleihin, elintarviketuotannon kehittämisestä terveydenhuoltoon, kestävämpään asumiseen ja niin edelleen.

5) Yritykset voivat tehdä yhteistyötä kehitysyhteistyöjärjestöjen ja tietoverkostojen kanssa. Ne voivat tukea yrityksiä kestävän kehityksen ja tasa-arvon edistämisessä. Yritykset voivat liittyä foorumeihin, jotka helpottavat tällaisten yhteyksien, tiedon, resurssien ja kokemusten vaihtoa. UNDP käynnistä pian SDG Impact -foorumin, ja SDG Accelerator Labsin, jotka mahdollistavat julkisen ja yksityisen sektorien välisen yhteistyön ja helpottavat tietämystä, teknologiaa ja innovaatiota.

By Diana Gutiérrez, UNDP Manager Global Programme on Business for Gender Equality