Kaksi maailmaa samassa korttelissa

 Kuva: Jordi Guillaumes.

Maailman kehitystaso vaihtelee eri alueiden ja maiden välillä. Toisinaan jopa yhdessä ja samassa kaupunkikorttelissa voi nähdä suuria eroja. Tässä keskustelu- tai kirjoitusharjoituksessa on tarkoitus pohtia, miksi maailma näyttää siltä, miltä se näyttää, ja mitä sosiaalinen oikeudenmukaisuus merkitsee.

Tarkoitus

Oppilaat oivaltavat, että maailmaa ei voi jakaa yksinkertaisesti kehitysmaihin ja teollisuusmaihin tai "köyhiin" ja "rikkaisiin" maihin, vaan samaan kortteliinkin voi mahtua useampia maailmoja.

Työskentelytavat

Keskustellaan:
Oppilaat tutkivat alla olevia kuvia yhdessä ja keskustelevat sen jälkeen eri kuvista niihin liittyvien kysymysten avulla.

Kirjoitetaan:

Harjoituksen voi toteuttaa myös kirjoitustehtävä, jolloin oppilaat - yksin tai ryhmässä - kirjoittavat lyhyen kirjoitelman siitä, miten he tulkitsevat kuvia ja kysymyksiä. Oppilaat voivat syventää tietojaan alla olevien linkkien avulla.

Piirretään sarjakuva:
Piirrä itsesi ikäinen päähenkilö ja kuvittele millainen lapsen arkipäivä Sao Paulossa, Afganistanissa, Etelä-Afrikassa, Intiassa tai Bangladeshissa olisi. Kerro lapsen päivästä sarjakuvan kautta. Ennen piirtämistä voit pohtia, asuuko lapsi hienostoalueella tai vaikkapa favelassa, millaisia ystäviä hänellä on, minkälaisista leikeistä hän pitää tai minkälaisia perheen kotiaskareet ovat.

Voitte luokan kanssa vertailla sarjakuvianne ja pohtia millaisia eroja päähenkilöidenne välillä on.

Linkkivinkkejä:

 

Kysymyksiä keskustelua varten

Brasilia

Mitä tiedät Brasiliasta tai Sao Paulosta? (kuva on Sao Paolosta) Mitä eroja näet kuvan korttelissa? lue lisää 

Afganistan

Mitä tiedät Afganistanista? lue lisää 

Etelä-Afrikka

Mitä tiedät Etelä-Afrikasta? lue lisää 

Intia

Mitä tiedät Intiasta? lue lisää 

Bangladesh

Mitä tiedät Bangladeshista? lue lisää 

 

Palaute

 

 

  • Should be Empty:

UNDP Maailmalla