Isoisäni ja minä

Skärmavbild-2013-03-01-kl.-12.45.14Iäkäs mies pitää lepotaukoa peltotöistä Dan Kadassa, Nigeriassa. Kuva: UN/Photo, Phil Behan.


Miltä maailma näytti silloin, kun isovanhempasi syntyivät? Entä silloin, kun vanhempasi olivat lapsia? Tässä Gapminder-harjoituksessa tutkitaan, miten maailma on muuttunut viimeisten vuosikymmenten aikana eli isovanhempiesi elinajoista tähän päivään.

Tehtävän tarkoitus

Oppilaat tutkivat oman perhehistoriansa avulla, miten maailma on muuttunut viimeisten vuosikymmenten aikana (harjoitukseen tarvitaan tietokone, internetyhteys sekä valokuvia perheenjäsenistä).

Työskentelytapa

Oppilaat menevät verkkosivustolle www.gapminder.org. Sivulla he siirtyvät kohtaan ”Gapminder World”. Sen jälkeen he valitsevat eri indikaattoreita alla olevia ohjeita noudattaen. 

Tutustu myös Gapminder Worldin pikaoppaaseen.

Aika: noin 1-2 tuntia

farfar1

Vaihe 1: Avaa Gapminder World (www.gapminder.org/world)

Varmista, että olet valinnut perusasetukset. Tällöin pystysuoralla akselilla lukee ”Life Expectancy” ja vaakasuoralla akselilla ”Income per person”. (Jos näin ei ole, palauta perusasetukset valitsemalla ”Reset”.)

Nyt kaavio näyttää keskimääräisen eliniän ja tulot henkeä kohden tietyssä maassa tiettynä vuonna.

Mitä ylempänä maa on kaaviossa, sitä pidempi on elinikä. Mitä lähempänä maa on kaavion oikeaa reunaa, sitä suuremmat ovat tulot.

farfar2Vaihe 2: Merkitse maa, jossa isovanhempasi syntyi.

farfar3
Vaihe 3: Valitse vuosiluku

Valitse isovanhempasi syntymävuosi. Valittu vuosi näytetään suurella fonttikoolla kaavion keskellä. Kaavion alapuolella olevaa palkkia säätämällä pääset ajassa taaksepäin.

farfar4
Vaihe 4: Etsi valitun vuoden keskimääräinen elinikä ja tulot

Siirtämällä hiiren valitsemasi maan kuplan päälle saat helposti näkyviin keskimääräisen eliniän valitsemanasi vuotena.

Vaihe 5: Päätelmät
Kun oppilaat ovat selvittäneet isovanhempansa, vanhempansa ja oman syntymävuoden, keskimääräisen eliniän ja tulot henkeä kohden, he laativat päätelmistään, kaaviosta ja perheenjäsenten kuvista PowerPoint-esityksen.


Sen jälkeen oppilaat voivat keskustella siitä, miten maailma on muuttunut (onko se muuttunut paremmaksi vai huonommaksi maailman eri osissa).

Vaihe 6: Vertailu
Oppilaat voivat verrata elinikää ja tuloja valitsemassaan maassa elinikään ja tuloihin muissa maissa heidän isovanhempansa syntymävuonna.

Lisäksi keskimääräistä elinikää ja tuloja kyseisenä vuotena voidaan verrata eri maihin nykyhetkellä. Onko joissakin maissa sama tai jopa heikompi tilanne nykypäivänä kuin valitussa maassa oli entisaikoina?

 

Palaute

 

 

  • Should be Empty:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

UNDP Maailmalla