Naisyrittäjät eivät lannistu vastoinkäymisistä

Sanobar Tojibaeva, opettaja ja yksityisyrittäjä

Namanganin alue, joka oli yksi muinaisen Silkkitien välipysäkeistä, sijaitsee Uzbekistanin pohjoisosassa Fergana-laaksossa. Täällä, Chustin kaupungissa, asuu Sanobar Tojibaeva.

Sanobar työskenteli opettakana useiden vuosien ajan, kunnes 2013 hän päätti aloittaa jotain uutta – ensimmäisen ikioman yrityksensä.

Pääkohdat

  • Yrityksen tuotanto kaksinkertaistui vuodessa ja tuotteita alettiin viedä Venäjälle.
  • Yritys työllistää nyt seitsemän täysiaikaista työntekijää ja kahdeksan kausityöntekijää.
  • Työntekijöiden tulot ovat keksimäärin seitsemän kertaa niin korkeat kuin aiemmin, ja kaikki työntekijät ovat työlain määrittämän sosiaaliturvan piirissä.Luovuutta ja yrittäjäluonnettaan hyödyntäen Sanobar päätti ottaa riksin ja perustaa pienen tekstiilitehtaan. Namangan tarjoaa sekä ammattitaitoista työvoimaa että matalat tuotantokulut, mutta suurin osa tuotannosta on silti huonolaatuista päätyy tekstiiliteollisuuden heikoimpaan kastiin. Omassa yrityksessään Sanobar päätti keskittyä korkealaatuiseen tuotantoon. Opettajakokemukseensa nojaten hän aloitti tarjoamalla harjoittelupaikan ja yrittäjäkoulutusta kuudelle. Näille nuorille naisille kyseessä oli erinomainen mahdollisuus saada ratkaisevan tärkeää käytännön kokemusta. Muutaman kuukauden jälkeen Sanobar oli palkannut kaksi kuudesta harjoittelijastaan.

Tässä vaiheessa yrityksensä tarinaa Sabobar kuuli UNDP:n hallinnoimasta ja muun muassa Suomen rahoittamasta Aid for Trade –hankkeesta, joka tukee hänen tekstiilitehtaansa kaltaisia pienyrityksiä. Hankkeen parissa työskentelevät huomasivat, että yrityksessä oli kasvupotentiaalia ja Sanobaria pyydettiin toimittamaan kasvusuunnitelma ja rahoitushakemus.

”UNDP lisäsi luottamustani siihen, että voisin menestyä yrittäjänä ja laajentaa toimintaani”, Sanobar muistelee.

Sanobarin hakemus läpäisi valintaprosessin ja myönnetyn tuen avulla hän hankki tehokkaampia tuotantovälineitä. Aid for Traden kautta saamansa markkinointi-, laki- ja kirjanpitokoulutuksen myötä Sanobar on voinut kehittää yritystään edelleen.

Ei mennyt kauan, ennen kuin työ palkittiin: tuotanto lähes kaksinkertaistui vuosien 2013 ja 2014 välillä ja yritys tuli tunnetuksi markkinoilla. Menestyksen myötä Sanobar aloitti yhteistyön kokeneen vientiyhtiön kanssa, jonka kautta tuotteita viedään nyt Venäjälle.

Uzbekistanissa naiset muodostavat 46 prosenttia aikuisesta työvoimasta. Suurin osa heistä työskentelee kuitenkin kotona tai julkisella sektorilla. Sanobarin saavutukset osoittavat, että tämä trendi on murroksessa. Hän työskenteli aluksi yksin, mutta nyt yrityksen palkkalistalla on seitsemä naista, neljä heistä hiljattain valmistuneita. Työntekijät tienaavat keskimäärin seitsemän kertaa niin paljon kuin aiemmin. Virallinen palkkatyö takaa myös sosiaaliturvan, kuten eläkkeen, äitiysloman ja sairausloman.

”Uskon, että naiset saavat aikaan hienoja asioita liikemaailmassa, sillä meillä on enemmän tahdonvoimaa. Kun kohtaamme vastoinkäymisiä, emme pysähdy, vaan jatkamme matkaa”, Sanobar sanoo. ”Naiset ovat erottamaton osa yhteiskuntaa. Jos naiset ovat menestyksekkäitä ja onnellisia, yhteiskuntakin on.”

UNDP Maailmalla