Uusi YK-raportti vuosituhattavoitteesta 8:

Paremmat kaupankäyntimahdollisuudet sekä lääkkeiden ja teknologian saatavuus ovat tärkeitä välineitä taistelussa köyhyyttä vastaan

20.9.2013


 Vaihtelevia tuloksia kansainvälisen yhteisön sitoumuksissa, mutta vuosituhattavoitteet tuottavat edelleen onnistumisia  

New York, 19. syyskuuta 2013 Kehittyvät maat ovat saaneet enemmän velkahelpotuksia ja parempia kaupankäyntimahdollisuuksia. Myös teknologian ja välttämättömien lääkkeiden saatavuus on parantunut. YK:n uuden raportin mukaan avunantajamaiden on kuitenkin täytettävä lupauksensa kehitysavun lisäämisestä sekä markkinoiden avaamisesta vuosituhattavoitteiden saavuttamiseksi määräaikaan, eli vuoteen 2015 mennessä.

Viimeisimmät vuosituhattavoitetilastot näyttävät, että miljoonien ihmisten elintaso ja elämänlaatu on parantunut, kun tavoitteet köyhyyden puolittamisesta, puhtaan veden saatavuudesta, sekä slummeissa asuvien elinolosuhteiden parantamisesta on saavutettu. Nykyään myös yhtä monet tytöt kuin pojat aloittavat peruskoulun. Lisäksi edistysaskeleet muilla osa-alueilla osoittavat, että vuosituhattavoitteiden saavuttaminen on mahdollista vuoteen 2015 mennessä.

YK:n vuosituhattavoitteisiin keskittyvän työryhmän raportissa: The MDG Gap Task Force Report 2013: “The Global Partnership for Development: The Challenge We Face” keskitytään kahdeksanteen vuosituhattavoitteeseen, eli globaalin kumppanuuden luomiseen kehitykselle.

“Kuva on sekalainen,” YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon sanoi. ”Pystymme parempaan. Paras tapa valmistautua vuoden 2015 jälkeiseen aikakauteen on näyttää, että kun kansainvälinen yhteisö sitoutuu globaaliin kumppanuuteen se tarkoittaa sitä. Ja ohjata resursseja sinne, missä niitä tarvitaan eniten.”

Vahvistaakseen globaalia kumppanuutta – joka koskee YK:n jäsenvaltioita, kansainvälisiä järjestöjä, kansalaisyhteiskuntaa, yksityissektoria sekä muita sidosryhmiä – raportti suosittelee muun muassa:

  • Veronkierron lopettamista
  • Teollisuusturvallisuuden parantamista
  • Velkakäsittelyn parantamista
  • Rahoitusalan säätelyn ja maailmankaupan kehittämistä.

Raportin mukaan kaikkien osapuolten on myös samaan aikaan elettävä jo tehtyjen lupaustensa mukaan – ja täytettävä vuosituhattavoitteista tehdyt sitoumukset.

Virallinen kehitysapu (ODA) laski toista vuotta peräkkäin ja väheni neljä prosenttia vuonna 2012  – 125.9 miljardiin dollariin 134 miljardista dollarista (vuonna 2011). Raportissa todetaan, että pääsyynä kehitysavun vähenemiseen ovat talouskriisistä johtuvat säästötoimet monissa Euroopan Unionin jäsenmaissa.

Samaan aikaan – myös monet EU-maat – joko lisäsivät tai ylittivät YK:n tavoitteen käyttää vähintään 0,7 prosenttia bruttokansantulosta kehitysapuun. Tavoitteen saavuttaneet maat ovat: Tanska, Luxemburg, Alankomaat, Norja ja Ruotsi. Lisäksi Australia, Itävalta, Islanti, Iso-Britannia Uusi-Seelanti, Etelä-Korea ja Sveitsi lisäsivät kehitysapunsa määrää. Suomen kehitysavun taso oli 0,53 prosenttia ja avun määrä väheni 0,4 prosenttia vuodesta 2011 vuoteen 2012.

Kahdenvälinen kehitysapu (eli eri maiden hallitusten välinen kehitysapu) maailman 49 vähiten kehittyneelle maalle väheni 12,8 prosenttia, eli noin 26 miljardiin dollariin vuonna 2012. Saharan eteläpuoleisen Afrikan osuus kahdenvälisestä kehitysavusta laski ensi kertaa sitten vuoden 2007 -- 7,9 prosentilla 26,2 miljardiin dollariin vuonna 2012. Apu vähiten kehittyneille maille (LDCs) jäi keskimäärin 0.10 prosenttiin avunantajamaan bruttokansantulosta, vaikka asetettu tavoite on 0.15-0.20 prosenttia bruttokansantulosta vuoteen 2015 mennessä.

Media & tiedustelut

YK:n kehitysohjelma UNDP:n Pohjoismaiden toimisto:
Trygve Olfarnes, Viestintäpäällikkö, +47 2212 1613 / +47 9415 6028, trygve.olfarnes@undp.org

UNDP Maailmalla