A class in session on 11 October 2017 at Al Thibyania Primary School in Nimrud, recently renovated by UNDP’s Funding Facility for Stabilization. Photo: UNDP-FFS/Claire Thomas

Kolmen vuoden konfliktin jälkeen, sadat Ninevehin tasankojen alueen koulujen oppilaat palaavat luokkahuoneisiinsa valmiina jatkamaan siitä mihin jäätiin

 

Koulut ovat taas toiminnassa Hamdaniyahissa, Nimrudissa ja muissa Ninevehin tasankojen alueen yhteisöissä vain viikkoja sen jälkeen, kun alueet saatiin takaisin jihadistijärjestö Isisiltä. 20 koulun vaurioituneet luokkahuoneet ovat taas käytössä ja niiden ovet on avattu sadoille oppilaille, jotka ovat innokkaita jatkamaan oppimista.

 

YK:n kehitysohjelman UNDP:n vakautusrahoituksen (Funding Facility for Stabilization) ansiosta, yli kymmenen muun koulun kunnostamistyöt ovat käynnissä. Isisin aiheuttamien kolmen vuoden häiriöiden jälkeen, oppimiselle varattujen tilojen kunnostaminen tuo toivoa oppilaille Nimrudissa ja Hamdaniyahissa. He pääsevät jatkamaan siitä mihin jäätiin - lukemaan, kirjoittamaan, vastaamaan kysymyksiin ja pitämään hauskaa luokkahuoneessa.

 

Irakin Ninevehin tasankojen alueilla, vainotut yhteisöt ovat kärsineet valtavasti Isisin vallan aikana. Vainottuihin yhteisöihin kuuluu jasidit Ninevehin tasankojen länsipuolella, sekä kristityt, Shabak-yhteisöt, turkmeenit ja muut vähemmistöyhteisöt sen pohjois- ja eteläpuolella. UNDP työskentelee yötä päivää nopeuttaakseen näiden yhteisöjen turvallista paluuta alueille.

 

UNDP:n vakautusrahoitus auttaa Irakin hallitusta ja paikallisia viranomaisia jälleenrakentamaan  sähkö-, vesi- ja viemärijärjestelmät sekä sairaalat ja terveyskeskukset ympäri Irakia. UNDP on myös aloittanut tuhansien vaurioituneiden kotien arvioimisen, mikä on kiireellinen prioriteetti yhteisöille.

 

Se on osa UNDP:n laajempaa pyrkimystä tukea Irakin hallitusta, jotta yli 5,8 miljoonaa konfliktin vuoksi siirtymään joutunutta irakilaista pääsee palaamaan koteihinsa. Tähän asti vakautusrahoituksen avulla on toimeenpantu 1 488 projektia Anbarin, Salah al-Dinin, Ninevehin, Diyalan ja Kirkukin maakunnissa. Yli 2,6 miljoonaa ihmistä on jo päässyt palaamaan koteihinsa ja ponnistelut jatkuvat jäljelläolevien kotiinpaluun takaamiseksi.

 

UNDP lähestyy vakauttamista uudella tavalla. Suurin osa kunnostustöistä tehdään yhteistyössä paikallisten yritysten kanssa, mikä antaa paikallisille yrityksille ja työntekijöille mahdollisuuden rakentaa omia yhteisöjään samalla taateen oman toimeentulonsa.

 

Englanninkielinen artikkeli: https://medium.com/@UNDPArabic/back-where-they-belong-a4df3f4277f9

UNDP Maailmalla