Mitä opimme vuodesta 2020?

11. March 2021


On kulunut vuosi siitä, kun WHO julisti koronaviruksen globaaliksi pandemiaksi. Kokosimme yhteen rankan vuoden tärkeimmät läksyt. 

1) Faktat pelastavat ihmishenkiä

Pandemian vastaiset toimet olisivat voineet olla suoraviivaisempia, mutta väärä tieto hankaloitti ja hidasti toimiin ryhtymistä. UNDP kannusti valtioita puuttumaan disinformaation leviämiseen ja Spread the Word, Not the Virus -kampanjan avulla levitettiin paikkansa pitävää tietoa ihmisille heidän omalla kielellään. 
 

2) Toimi nopeasti, toimi globaalisti 

Kun kävi selväksi, että koronavirus aiheuttaisi terveyskriisin ohella myös kehityskriisin, UNDP aloitti Rapid Response Facility -hankkeen, joka mahdollisti nopeat toimet köyhyyteen ja muihin olemassa oleviin haavoittuvaisuuksiin vastaamiseen. Tällä liki miljardin dollarin tuella UNDP avusti 130 maata muun muassa levittämään tietoa koronaviruksesta sekä hankkimaan lääkkeitä, suojavarusteita terveydenhuollon ammattilaisille ja testausvälineistöä.
 

 3) Tarvitsemme kokonaisvaltaisia ratkaisua 

Koronavirus toi ilmi elintarvikkeiden ja lääketieteen toimitusketjujen, kulutuksen ja tuotannon sekä koulutukseen ja työskentelytapoihin liittyvät epäkohdat ja eriarvoisuudet. Näitä haasteita ei pidä yrittää ratkaista yksi kerrallaan, vaan kestävän kehityksen tavoitteiden on syytä siivittää oikeudenmukaista, reilua ja ympäristöystävällistä kriisipalautumista
 

4) Me emme ole tasa-arvoisia – vielä

Korkean tulotason maat pystyivät ohjaamaan pandemiatoimiin noin 20 prosenttia omasta bruttokansantuotteestaan, kun matalamman tulotason mailla vastaava luku oli kaksi prosenttia. Rikkaampien maiden oli myös mahdollista hankkia enemmän rokotteita. UNDP toimii aktiivisesti sen eteen, että rokotteita saataisiin kaikkialle, missä niitä tarvitaan – etenkin kaikista haavoittuvammassa asemassa oleville.
  

5) Kehitys voi olla epävarmaa 

Ihmiskunnan kehitys otti koronapandemian myötä ensimmäistä kertaa takapakkia sen jälkeen kun kehitystä alettiin mitata noin 30 vuotta sitten. Tarvitsemme lisätoimia ja vahvempaa sitoutumista suojellaksemme jo tavoitettuja taloudellisia, terveydellisiä ja koulutukseen liittyviä saavutuksia. UNDP jatkaa vakauttavaa työtä konfliktien ja kriisien vaivaamissa maissa, joiden tilannetta globaali pandemia on entisestään heikentänyt. 

6) Luonnon monimuotoisuus on elinehto 

Kuten moniin muihinkin viruksiin, myös koronaviruksen syntyyn vaikutti ihmisten aiheuttama luonnon monimuotoisuuden köyhtyminen ja ympäristötuho. Jos jatkamme ympäristölle haitallisia toimia tulemme todennäköisesti olemaan entistä alttiimpia uusille aiempaa tappavammille ja nopeatahtisemmille pandemioille. Meidän on lisättävä luonnon suojelua sekä vähennettävä monimuotoisten alueiden hyväksikäyttöä. Luonnolla on keskeinen rooli lukuisissa kestävän kehityksen tavoitteissa ja ekologisen kantokyvyn ylittämisen seuraukset ovat vakavat. 
 

7) Naisten johtajuutta tarvitaan 

Tasa-arvoinen maailma edellyttää feminististä otetta pandemiasta toipumiseen. Meidän on kiinnitettävä enemmän huomiota naisten rooliin kriisipalautumisessa, mutta myös siihen, että poistamme naisten työntekoa haittaavia rakenteita, jotta naisten suhteettoman suuri rooli palkattoman koti- ja hoivatyön tekijöinä pienenee. 
 

8) Tarvitsemme teknologiaa 

Droneilla tehdyt lääketoimitukset, robottihoitajat ja tekoälydiagnostiikka ovat osoittaneet, miten suuri apu teknologiasta on taistelussa tarttuvaa ja tappavaa tautia vastaan. Valtioiden panostaessa teknologiaan peruspalveluiden tarjoaminen on voinut jatkua poikkeusaikoinakin. UNDP on sitoutunut varmistamaan, että teknologisen kehitys hyödyttää kaikkia ja että esimerkiksi internet-yhteyttä pidettäisiin ihmisen perusoikeutena, ei luksuksena. 
 

9) Maahanmuutolla rakennetaan tulevaisuutta 

Koronapandemia on havainnollistanut, miten merkittävä rooli siirtolaisuudella on toimivien ja oikeudenmukaisten yhteiskuntien muodostumisessa ilmastonmuutoksen ja globaalin epävakauden aikakaudella. Siirtolaiset ovat työskennelleet terveydenhuollon etulinjassa, minkä lisäksi he ovat olleet mukana ihmishenkiä pelastavien rokotteiden kehittämisessä

10) Mitä enemmän meillä on tietoa, sitä tehokkaammin voimme toimia 

UNDP:n avoin ja useammasta tietokannasta ammentava COVID-19 Data Futures Platform -verkkoalusta on auttanut maita luovimaan taloudellisten suhdanteiden, vaihtelevien tartuntamäärien ja taloudellisten resurssien ehtymisen aallokossa ja arvioimaan erilaisten toimenpiteiden kustannuksia ja vaikutuksia. Alusta hyödyntää YK:n sekä muiden julkisten ja yksityisen sektorin toimijoiden keräämää dataa ja tarjoaa reaaliaikaista tietoa eri maiden työpaikoista, sosiaaliturvajärjestelmästä sekä valtionvelasta. 

11) Kestävä kehitys on entistä tärkeämpää 

Kestävän tulevaisuuden rakentaminen edellyttää YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden huomioonottamista kaikessa toiminnassa. Tavoitteiden saavuttaminen vähentäisi köyhyyttä ja epätasa-arvoisuutta ja ohjaisi kohti kestävämpää talouskasvua. 

UNDP on sitoutunut työskentelemään parempaa sosiaaliturvaa, toimivampia digitaalisia yhteyksiä, demokraattisempaa hallintoa sekä fossiilisten polttoaineiden vähentämistä kohti pyrkivien maiden kanssa.
 

12) Kriisi opettaa 

Koronapandemia on paljastanut miten kalliiksi tasapainoton suhteemme luontoon tulee. Tiedämme nyt ettemme voi jatkaa samalla tavalla: olemme oppineet luonnon oikean arvon. On keinoja estää tulevien pandemioiden synty, mutta niitä ei toistaiseksi hyödynnetä riittävästi. Olemme kuitenkin saaneet uutta pontta oikeudenmukaisemman sosiaalisen ja taloudellisen muutoksen kehittämiseen – muutoksen, joka suojelee kaikkea elämää maapallolla.