Jätteiden kierrätystä ja uusia mahdollisuuksia naisille

16. April 2021

Kuva UNDP/Sumaya Agha

Zainab herää ennen aamunkoittoa. Hän herättää perheensä, tekee aamiaista, lähettää lapsensa kouluun ja avustaa liikuntarajoitteista aviomiestään. Aiemmin elämä oli jatkuvaa selviytymistaistelua: perheen elanto oli valtion tukien varassa ja arjesta selviäminen hankalaa.

”Valmistuin vuonna 1995 lukiosta, minkä jälkeen hain virkamiehen töitä. Ajattelin, että saisin työpaikan nopeasti, mutta 20 vuotta myöhemmin olin edelleen työtön, köyhä ja onneton”, Zainab kertoo.

Sitten Zainabin elämä muuttui. Hän päätti lähteä mukaan paikalliseen kunnianhimoiseen jätteidenkäsittelyhankkeeseen. Se oli riskialtis päätös, sillä hänen elinpiirissään jätteiden lajittelutyötä väheksytään.

Zainab on yksi kuudestakymmenestä naisesta, jotka työskentelevät jätteidenkäsittelylaitoksella Jordanian Shounehissa. Hanketta rahoittaa Kanada ja koordinoi UNDP yhteistyössä paikallishallinnon kanssa.

Kuva UNDP/Sumaya Agha

Ghadeer johtaa kuusikymmentä naista työllistävää tiimiä. Aiemmin hän on työskennellyt sijaisopettajana.

”Rakastan työtäni. Itsevarmuuteni on kasvanut täällä työskennellessä – kun minut äänestettiin tiimin vetäjäksi, myös itsetuntoni parani”, hän kertoo.

Neljän lapsen äiti Tharwa on myös tyytyväinen työhönsä laitoksella. Hänellä oli aiemmin pieni yritys, mutta Tharwan aviomiehen lähdettyä ja jätettyä perheensä Tharwa joutui etsimään muita töitä.

”Minua rohkaistiin lähtemään mukaan tähän projektiin siihen liittyvän kestävyysaspektin vuoksi. Sain kuulla, että osuuskunta jatkaa toimintaansa vielä UNDP:n lähdön jälkeenkin. Kyseessä ei ole mikään väliaikainen aktiviteetti, vaan työ takaa vakaan toimeentulon”, hän sanoo.

20 naista työskentelee laitoksella lajittelemassa ja murskaamassa noin neljä tonnia jätettä joka päivä. Samalla 40 naista jalkautuu kaupunkiin kannustamaan paikallisia yrityksiä ja kotitalouksia kierrättämään. Tharwa on yksi vaikutustyötä tekevistä.

Projektin parissa työskenteleville naisille maksetaan 310 dollaria kuussa ja he ovat alkaneet yhdessä säästää osan palkkarahoistaan, jotta voivat tulevaisuudessa perustaa oman osuuskunnan. Osuuskunta myy jätteet kierrätyslaitoksille ja toiminnan tuotot jaetaan osuuskunnan jäsenten kesken.

Sen sijaan, että naiset olisivat kohdanneet työnsä vuoksi syrjintää, heidän yrittäjäasenteensa kerää kunnioitusta.

”Lapseni ovat ylpeitä minusta. Kun minua haastateltiin televisioon, lapset kertoivat asiasta luokkakavereilleen. Myös aviomieheni tukee minua. Kolleganikin nauttivat perheensä tuesta, sillä kyseessä on naisille sovelias työympäristö”, Ghadeer kertoo.

Kuva UNDP/Sumaya Agha

Projektiin lähdön myötä Zainab on oppinut kirjanpitoa, markkinointia, projektinhallintataitoja sekä myyntityötä ja hänellä riittää itseluottamusta jopa oman yritystoiminnan aloittamiseen.

”Unelmoin siivoustarvikekaupan avaamisesta. Tarkoitukseni on säästää rahaa, jotta muutaman vuoden päästä minulla olisi riittävästi säästöjä pitkäaikaisen projektin aloittamiseen”, Zainab sanoo.

Projektin myötä kaupunkikuvaa rumentanut rakennus on muuttunut eloisaksi paikaksi, jossa naiset työskentelevät, ystävystyvät ja ovat turvassa – ja tämä on vasta alkua.

”Haluan kasvattaa projektia ja luoda lisää työpaikkoja naisille. Haluan laajentaa lajitteluaseman ohella myös osuuskunnan toimintaa”, Ghadeer sanoo.