Kuva: UNDP Sambia

 

Mikä on UNDP ja mitä se tekee?

UNDP on YK:n kehitysohjelma, jonka toiminta keskittyy kestävän kehityksen Agenda 2030 -tavoitteiden edistämiseen kaikkialla maailmassa. Työskentelemme erityisesti köyhyyden ja epätasa-arvoisuuden poistamiseksi.

UNDP Suomi viestii kansalaisille, tiedotusvälineille ja viranomaisille YK:n kestävän kehityksen tavoitteista sekä UNDP:n työstä niiden saavuttamiseksi. Järjestämme tapahtumia, tuotamme oppaita ja muuta materiaalia, teemme yhteistyötä mm. ulkoministeriön ja kansalaisjärjestöjen kanssa sekä tiedotamme päättäjiä työstämme ja kestävän kehityksen tärkeydestä. Suomi on tukenut UNDP:n kautta mm. ihmisoikeuksien toteutumista Tadžikistanissa, vaalien järjestämistä Etiopiassa ja parantanut vammaisten asemaa Syyriassa. UNDP Suomi toimii osana UNDP:n Pohjoismaiden toimistoa, joka työskentelee sen eteen, että kestävä kehitys ja Agenda 2030 -tavoitteet olisivat tuttuja kaikkialla Pohjoismaissa.

 

YK:n kestävän kehityksen tavoitteita on yhteensä 17.

 

Uramahdollisuuudet YK:n kehitysohjelmalla, kuinka päästä töihin YK:lle? 

Työharjoittelu UNDP:llä

UNDP:llä aukeaa kymmeniä työharjoittelupaikkoja vuosittain, syksyisin ja keväisin. Työharjoittelut kestävät pääsääntöisesti 6 kk, ja tarjoavat hakijoille erinomaisen näköalapaikan kehitysyhteistyön maailmaan.  

Myös UNDP Finlandille pääsee harjoittelemaan kahdesti vuodessa. Työharjoittelu toteutetaan UNDP:n Pohjoismaiden toimistolla, joka sijaitsee Kööpenhaminan UN Cityssä. UNDP Finlandin työharjoittelijat työskentelevät viestinnän ja suomalaisen kehitysyhteistyön parissa. Työtehtävät vaihtelevat teemoittain, mutta harjoittelijat pääsevät mm. viestimään Agenda 2030-tavoitteiden edistyksestä, sekä Suomessa, että Suomen avustuksella, ja seuraamaan ja raportoimaan Suomen kehityspolitiikasta. Entisten harjoittelijoiden kokemuksia voit lukea täältä ja täältä.  

Työharjoittelut eivät automaattisesti avaa ovia YK-uralle, mutta työharjoittelukokemus nähdään positiivisena lisänä hakijan CV:ssä, esim YK:n apulaisasiantuntijan paikkoja hakiessa

 

UNDP hallinnoi YK:n apulaisasiantuntijaohjelmaa, eli JPO-ohjelmaa

YK:n apulaisasiantuntijaohjelma, eli Junior Program Officer (JPO) -ohjelma, on suunnattu nuorille aikuisille, jotka ovat valmistuneet korkeakoulusta, ja omaavat jo hieman kokemusta työelämästä. JPO-ohjelmassa työskentelevät pääsevät kerryttämään käytännön oppeja kehitysyhteistyöstä tai humanitaarisesta työstä kansainvälisessä ympäristössä. 

JPO-ohjelman työpaikkoja sponsoroivat rahoittajamaat, joihin Suomikin kuuluu. JPO-paikkoja aukeaakin tarpeen mukaan todella erilaisiin tehtäviin ympäri maailmaa. Suomen sponsoroimat paikat listataan Ulkoministeriön sivuille, joita voi seurata täältä

Kuka voi hakea JPO-tehtävää? 
Apulaisasiantuntijatehtäviin hakevilta edellytetään:

  • Suomen kansalaisuutta
  • Ylempää korkeakoulututkintoa
  • max. 32 vuoden ikää hakuvuoden loppuun mennessä
  • vähintään 2 vuotta koulutustaan vastaavaa työkokemusta
  • suomen tai ruotsin kielen taitoa 
  • erinomaista suullista ja kirjallista englannin kielen taitoa. Toisen YK:n virallisen kielen (ranska, espanja, arabia, venäjä, kiina) tuntemus on etu.
     

Monet JPO-ohjelman suorittaneista päätyvät ohjelman loppumisen jälkeen työskentelemään eri YK-järjestöissä, muissa kansainvälisesti toimivissa järjestöissä tai yleisesti kehityspolitiikan tehtävissä Suomessa.

UNDP Maailmalla