Maailma kylässä -virtuaalifestivaalilla nähtiin lauantaina 29.5.2021 klo 16.10-16.50 UNDP Finlandin ja muiden YK-järjestöjen yhdessä järjestämä ruokaan ja ruokaturvaan keskittyvä keskustelutilaisuus. Ohjelma on nähtävillä Maailma kylässä -nettisivuilla 31.5.–4.6.2021.

Keskusteluun osallistuivat Maailman ruokaohjelman WFP:n Pohjoismaiden toimiston johtaja Anne Poulsen, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari sekä WFP:n nuori asiantuntija Ville Kallonen Syyriasta, joille ekologinen huippukokki Ossi Paloneva valmisti kolmen ruokalajin lähiruokaillallisen, jossa nähtiin mm. vaikutteita suomalaisesta kouluruoasta. Tapahtuman juonsi Suomen YK-nuorisodelegaatti Katri Leppälaakso.

 

Kuva: Camilla Hanhirova

 

Mitä UNDP tekee ruokaturvan eteen?

UNDP:n tavoitteena on kehittää ruoka- ja maatalousjärjestelmiä kestävämmiksi, oikeudenmukaisemmiksi, inklusiivisemmiksi sekä ympäristöllisesti, sosiaalisesti ja taloudellisesti kestävämmiksi yhdessä muiden YK-järjestöjen kanssa.

Globaalin ruoka- ja maatalousjärjestelmän nykyiset tuotanto- ja kulutustavat ovat kestämättömällä pohjalla ja niiden moninaiset vaikutukset osuvat ihmisiin, ympäristöön sekä talouteen. Ruoka- ja maatalousjärjestelmät liittyvät liki kaikkiin kestävän kehityksen Agenda 2030 -tavoitteisiin – niiden avulla voidaan mm. hillitä ilmastonmuutoksen vaikutuksia, vähentää köyhyyttä, ylläpitää luonnonvaroja ja biodiversiteettiä sekä edistää terveyttä ja rauhaa.

 

Kuva: UNDP Tajikistan

 

Viimeisen 12 vuoden aikana UNDP:n ilmastonmuutoksen vaikutusten varautumiseen keskittyneissä hankkeissa on tuettu yli 4,8 miljoonaa pientilallista maanviljelijää mm. viljelyslajien monipuolistamisessa sekä uudenlaisten vedenkeruujärjestelmien käyttöönotossa. Lisäksi UNDP ajaa naisia hyödyttävien maatalouskäytäntöjen – kuten laajempien maanomistus- ja hallintaoikeuksien sekä lainan ja vakuutusten – yleistymistä, sillä on arvioitu, että mikäli naisilla olisi yhtäläiset mahdollisuudet hyödyntää erilaisia resursseja näiden tuottamat sadot voisivat kasvaa 20-30 prosenttia. Tämä kasvattaisi kehittyvien maiden maataloustuotantoa ja vähentäisi nälkäisten määrää maailmanlaajuisesti 12-17 prosentilla.

Kuva: UNDP Jamaica

UNDP Maailmalla