Missä on elämää on myös toivoa

4. June 2021

Cecilia uuden talonsa edessä lastensa kanssa. Kuva: UNDP Mosambik.

Cecilia asui savesta rakennetussa talossa tulva-alueella neljän lapsensa ja kolmen orvoksi jääneen sukulaispoikansa kanssa, kun Idai-sykloni pyyhkäisi Mosambikin yli maaliskuussa 2019. Hän viljeli maata ja sai tuloja satojen myynnistä. Pahimpiin eteläisen pallonpuoliskon luonnonkatastrofeihin lukeutunut Idai pakotti hänet kuitenkin aloittamaan alusta.

”Menetin kotini ja henkilöpaperini hirmumyrskyn takia. Minulla ei ollut rahaa, ei paikkaa missä asua. Jouduin miettimään kaiken uusiksi”, hän kertoo.

Cecilia ja lapset muuttivat Mandruzin alueelle, jossa paikalishallinto koordinoi naapurustohanketta heikossa asemassa olleita, kotinsa menettäneitä ihmisiä ja perheitä varten.

Nyt, kaksi vuotta myöhemmin, Cecilia ja lapset ovat muuttamassa ensimmäistä kertaa betonista rakennettuun taloon, joka kestää paremmin vaihtelevia sääolosuhteita. Suomen ulkoministeriö — yhdessä EU:n, Kanadan, Kiinan, Intian, Hollannin ja Norjan kanssa — on ollut mukana rahoittamassa UNDP:n ja paikallisten toimijoiden koordinoimaa hanketta, joka rakennuttaa Cecilian talon ja tarjoaa samalla paikallisille asukkaille työllistymis- ja ansaintamahdollisuuksia.   

Uusista taloista tehdään paremmin vaihtelevia sääolosuhteita kestäviä. Kuva: UNDP Mosambik

Mandruziin ollaan rakentamassa 160 taloa, joista valtaosa on tarkoitettu vanhuksille, yksinhuoltajille sekä vammaisille ja kroonisesti sairastaville. Paikalliset ammattilaiset rakentavat vahvistettuja kattoja ja ikkunoita insinöörien ja teknikoiden ohjauksessa.

On tärkeää, että paikalliset oppivat rakentamaan kestävämpiä taloja. Vuosien 2019 ja 2021 välillä Mosambikia on koetellut yhteensä 4 syklonia, joista jokainen on aiheuttanut kuolemia, infrastruktuurivahinkoja ja heikentänyt peruspalveluiden saatavuutta.

”Nämä myrskyt aiheuttavat vaivaa ja epävarmuutta, mutta nyt tiedämme kuinka varautua ja rakennamme kestävämpiä taloja”, Cecilia toteaa.

Yli 1100 kotia, koulua ja kauppaa rakennetaan tai kunnostetaan Sofalan provinssissa Mosambikissa, mikä hyödyttää suoraan vähintään 15 000 ihmistä. Talojen lisäksi rakennetaan teitä sekä katuviemäreitä, minkä myötä paikallinen infrastruktuuri ja työllisyystilanne paranevat.

Cecilia on saanut mm. tukea ankkojen kasvatukseen. Kuva: UNDP Mosambik

Myös Cecilia kehittää omaa ammatillista osaamistaan turvatakseen perheensä elannon.

”Olen lapsille sekä isä että äiti. Minun on tehtävä töitä, jotta heistä ei tunnu siltä, että he menettävät jotain”, hän sanoo.

Cecilia on heinäkuusta 2020 lähtien osallistunut naisten taloudelliseen voimaannuttamiseen liittyviin hankkeisiin Madruzissa. Hän on muun muassa saanut käyttöönsä siemeniä, työkaluja ja välineistöä ankkojen kasvattamiseen ja osallistunut naapuruston jätekäsittelylaitoksen rakentamiseen ja katuviemäreiden puhtaanapitoon.

Hankkeisiin ja projekteihin osallistumisen myötä Cecilian ankat ovat alkaneet pesiä, ja hän on viljellyt omassa puutarhassaan riisiä, maissia sekä bataattia ja auttanut kasvattamaan muita kasviksia ja kukkia yhteispalstalla. Kaiken tämän ohella Cecilia on onnistunut saattamaan perusopintonsa päätökseen.

”Haluaisin inspiroida muita ihmisiä ja naapureitani, jotta he eivät menetä toivoaan. Elämä on prosessi. Ja missä on elämää, siellä on toivoa.”