YK:n uuden tutkimuksen mukaan pelko, väkivalta ja eristäytyminen estävät Myanmarin naisia saamasta tuloja ja terveydenhuoltoa

8. March 2022

Kuva: Shutterstock


8. maaliskuuta, Bangkok, Thaimaa
– Uuden yli 2 200 naista koskevan YK:n tutkimuksen mukaan lisääntynyt väkivalta ja turvattomuus pakottavat Myanmarin naisia pysymään poissa työpaikoilta ja terveydenhuoltopalveluista. Tutkimuksen tulokset viittaavat saavutetun kehityksen heikkenemiseen maassa.

Tänään kansainvälisenä naistenpäivänä lanseerattu "Sukupuolten tasa-arvon taantuminen Myanmarissa: naiset pandemian ja sotilashallinnon alla" toteaa, että naiset menettävät jalansijaa kehityshyötyjen osalta väkivallan pelon vuoksi. Joulukuussa 2021 tehdyssä tutkimuksessa kävi ilmi, että kolmasosa naisista pelkää liikkua omilla asuinalueillaan jopa päiväsaikaan.

Tämä poikkeaa jyrkästi siitä, mitä naiset Myanmarissa sanoivat vuonna 2019, jolloin vain 3,5 prosenttia ilmoitti tuntevan olonsa turvattomaksi päiväsaikaan yhteisöissään. Puolet kyselyyn vastanneista naisista sanoi, että he eivät tunne oloaan turvalliseksi naapurustonsa ulkopuolella, ja kolmasosa ilmoitti tuntevan olonsa turvattomaksi omassa kodissaan öisin.

”Tutkimus lähettää selkeän ja hyytävän viestin siitä, että väkivallan pelko estää Myanmarin naisia elämästä normaalia elämää. Asiaan on puututtava välittömästi", sanoi Kanni Wignaraja, YK:n kehitysohjelma UNDP:n Aasian ja Tyynenmeren aluetoimiston johtaja. "Pandemia ja lisääntynyt turvattomuus ovat vaikuttaneet vakavasti heidän talouteensa ja terveyteensä. Ilman turvallisuutta ja naisten toimijuuden ja valmiuksien vahvistamista he eivät voi ottaa vastuuta elämästään eivätkä huolehtia perheistään. Tämä taas luo haitallisia jälkiseurauksia tuleville sukupolville ja Myanmarin hyvinvoinnille."

Tutkimus antaa synkän kuvan myös talouden osalta. Lähes seitsemän kymmenestä naisesta ilmoittaa, että kotitalouksien tulot ovat laskeneet vallankaappauksen jälkeen, ja pandemia on pahentanut tilannetta entisestään. Maaseudulla asuvat naiset kokevat tulojensa laskevan jatkuvasti. Kotitalouksien tulojen pienentyessä naiset kertovat jättävänsä aterioita väliin, ottavansa lainaa ja myyvänsä arvoesineitä tullakseen toimeen.

Tämä naisten taloudellisen vaurauden jyrkkä lasku on pysäytettävä välittömästi, ja Myanmarin naisten terveys ja hyvinvointi on asetettava etusijalle, jotta maa toipuisi COVID-19 -pandemian jälkeen.

"Myanmarin naiset ovat olleet avainroolissa maansa kehityksessä", sanoi Sarah Knibbs, YK:n tasa-arvojärjestö UN Women:in Aasian ja Tyynenmeren alueen johtaja. "Naiset ajoivat hirmumyrsky Nargisin jälleenrakennustoimia vuonna 2008 ja siirtymistä demokratiaan vuoden 2012 jälkeen. He olivat etulinjassa auttamassa COVID-19:n aaltoja vastaan, ja nyt he ovat johtaneet rauhanomaista liikettä, joka vaatii paluuta demokratiaan. Kuten tämä raportti osoittaa, he ovat maansa tulevaisuus ja meidän on asetettava etusijalle heidän tarpeensa ja huolenaiheensa."

Naisten terveyteen vaikuttaa myös lisääntyvä turvattomuus Myanmarissa. Puolet naisista ilmoitti, että terveydenhuoltopalvelujen saatavuus vaikeutuu. Yhdellä kymmenestä raskaana olevasta tai imettävästä naisesta oli raskaus- tai synnytysongelmia, joihin ei ollut saatavilla julkisia tai yksityisiä terveyspalveluja. Nämä tilastot ovat erittäin huolestuttavia tilastoja lapsikuolleisuutta ja äitien terveyttä ajatellen.

Raportti lisää, että COVID-19:n ja poliittisten levottomuuksien vaikutukset naisten turvallisuuteen, talouteen ja terveyteen eivät katoa nopeasti. Naiset kohtaavat todennäköisesti takaiskuja tulevina vuosina. On tärkeää kääntää tämä suuntaus nopeasti päinvastaiseksi, jotta sukupuolten tasa-arvon kehitys käännetään nousuun.

Tutustu raporttiin täällä.