SDG 3
« »

 

Tavoitteena taata terveellinen elämä ja hyvinvointi kaikille

 

Vuosituhattavoitteiden allekirjoittamisesta lähtien maailmassa on otettu suuria edistysaskeleita niin lapsikuolleisuuden vähentämisessä, äitien terveyden parantamisessa sekä hiv/aidsin sekä muiden tautien vastaisessa kamppailussa. Vuoden 1990 tasoon verrattuna lapsikuolemien määrä on puolittunut maailmanlaajuisesti. Myös äitiyskuolleisuus on laskenut 45 prosenttia maailmanlaajuisesti. Uusien hiv/aids-tartuntojen määrä on tippunut 30 prosenttia vuosien 2000 ja 2013 välillä ja yli 6,2 miljoonaa malariakuolemaa on vältetty.

Huomattavasta kehityksestä huolimatta, edelleen yli kuusi miljoonaa lasta kuolee vuosittain ennen viidennettä syntymäpäiväänsä. 16 000 lasta kuolee päivittäin ehkäistävissä olevien tautien kuten tuhkarokon ja tuberkuloosin takia. Joka päivä satoja naisia kuolee raskauteen tai synnytykseen liittyvien komplikaatioiden takia ja kehittyvien alueiden maaseuduilla ainoastaan 56 prosenttia synnytyksistä tapahtuu ammattilaisten läsnäollessa. Aids on nuorten yleisin kuolinsyy Saharan eteläpuolisessa Afrikassa, hiv-epidemian runtelemalla alueella.

Nämä kuolemat voidaan välttää ennaltaehkäisevän työn, hoidon, koulutuksen, tiedotuskampanjoiden ja seksuaali- ja lisääntymisterveydenhoidon avulla. Kestävän kehityksen tavoitteet ovat sitoutuneet rohkeasti pyrkimyksiin lopettaa sellaiset epidemiat kuin aids, tuberkuloosi ja malaria sekä muut tartuntataudit vuoteen 2030 mennessä. Tavoitteena on edistää terveyden- ja sairaanhoitoon pääsyä sekä taata turvallisten lääkkeiden ja rokotteiden saatavuus. Rokotteiden tutkimustyön ja kehityksen tukeminen sekä edullisten lääkkeiden tarjoaminen ovat oleellinen osa tätä kehitystä.

 

 

Tarinoita kentältä

UNDP in Afghanistan

All access Afghanistan: Female nurses for underserved rural communities

In a student hostel in Jalalabad, Afghanistan something extraordinary is taking place. A young woman sits on her hostel bed, bent over a textbook. This is Abida, and she is training to be a nurse in a country where most women haven’t finished primary school. MORE >

UNDP in Tanzania

Keeping children worm-free in Tanzania

A lack of sufficient hygiene and activities such as swimming or fishing in infested water make school-aged children especially vulnerable to infection. The disease is also more common in poor communities. MORE >

UNDP Maailmalla