SDG 8
« »

Edistää kaikkia koskevaa kestävää talouskasvua, täyttä ja tuottavaa työllisyyttä sekä säällisiä työpaikkoja

 

25 vuoden aikana äärimmäisessä köyhyydessä elävien työntekijöiden määrä on pienentynyt huomattavasti vuonna 2008 alkaneen kansainvälisen talouskriisin pitkäaikaisista vaikutuksista huolimatta. Kehittyvissä maissa keskiluokka käsittää jo yli 34 prosenttia kokonaistyöllisyysasteesta – määrä on miltei kolminkertaistunut vuosien 1991 ja 2015 välillä.

Kuitenkin, maailman talouden palautuessa kriisin vaikutuksista, kasvu on hidastunut, epäoikeudenmukaisuudet ovat lisääntyneet ja työmarkkinat eivät pysty vastaamaan kasvavan työvoiman asettamiin vaatimuksiin. Kansainvälisen työjärjestön ILO:n mukaan maailmassa oli yli 204 miljoonaa työtöntä vuonna 2015.

Kestävän kehityksen tavoitteet pyrkivät edistämään kestävää talouskasvua tuottavuuden tason nousun ja teknologisten innovaatioiden avulla. Yrittäjyyteen rohkaiseva politiikka ja työpaikkojen luominen ovat tehokkaita keinoja pakkotyön, modernin orjuuden ja ihmiskaupan ehkäisemiseksi. Nämä pyrkimykset mielessä pitäen, tavoitteena on saavuttaa täysi ja tuottava työllisyys kaikille naisille ja miehille vuoteen 2030 mennessä.

 

Tarinoita kentältä

Sanobar Tojibaeva, opettaja ja yksityisyrittäjä. Kuva: UNDP

Naisyrittäjät eivät lannistu vastoinkäymisistä

Namanganin alue, joka oli yksi muinaisen Silkkitien välipysäkeistä, sijaitsee Uzbekistanin pohjoisosassa Fergana-laaksossa. Täällä, Chustin kaupungissa, asuu Sanobar Tojibaeva. Lue lisää >

Kuva: UNDP

Urakehitystä Kolumbiassa – sisäisestä pakolaisesta pienyrittäjäksi

Maaliskuussa 2013 Betsaida Estupiñán halasi tyttäriään ja miestään ja sanoi: “Meillä ei ole muuta mahdollisuutta kuin lähteä pois täältä.” Perhe jätti taakseen kotinsa ja leipomonsa Tumacon. Lue lisää >

UNDP Maailmalla